Green Spine Line®

Green Spine Line®

In 2022 lanceerde Consolis, het moederbedrijf van VBI, Green Spine Line®. Dit is een prestigieuze certificering voor duurzame prefab betonproducten.

Green Spine Line® is geen productassortiment; het is een belichaming van onze inzet voor duurzaamheid. Het label staat voor VBI producten die minstens 15% beter presteren qua CO₂-footprint dan de standaard in de lokale prefab industrie. We leggen onszelf hiermee een duurzame ambitie op.

Green Spine Line® vertegenwoordigt het streven van VBI naar een duurzame transformatie van onze sector, met als uiteindelijke doel klimaatneutraliteit tegen 2050.

Voor VBI is Green Spine Line® de standaard. Ons gehele assortiment kanaalplaten is Green Spine Line® gecertificeerd.

Hoe vertalen we Green Spine Line® naar de praktijk?

Met holle producten, zoals kanaalplaten, ontwerpen en bouwen is een kleine stap in design maar een sprong voorwaarts in duurzaamheid. Met Green Spine Line® laten we zien dat we een voorloper zijn op het gebied van de duurzame transformatie in onze sector:

Belangrijke onderdelen binnen Green Spine Line® zijn:

1. Groene ingredienten

Cement is het ingrediënt in beton dat verantwoordelijk is voor de meeste CO₂- uitstoot. Bij VBI werken we daarom met een duurzame cementkwaliteiten. Een ander belangrijk doel is om de behoefte aan cement te verminderen. Door er minder van te gebruiken maar ook door alternatieve bindmiddelen te onderzoeken en toe te voegen aan onze mix.

2. Groen Ontwerp

Onze ‘holle’ kanaalplaten zijn een uitstekend voorbeeld van hoe het ontwerp een essentieel instrument is in het duurzaamheidsproces. De kanaalplaat bespaart namelijk al tot 40% beton ten opzichte van massieve vloeren. Het lichtere eigengewicht en de voorspanning bespaart ook nog eens zeer fors – maar liefst 50% – in de wapening. De grote overspanning is een belangrijk voordeel van de kanaalplaat. Dit maakt functievrijheid van het gebouw mogelijk. Wanneer er ook remontabel wordt ontworpen en gebouwd, is zelfs toekomstig hergebruik van complete vloerelementen eenvoudig.

3. Groene Productie

De manier waarop we produceren is natuurlijk cruciaal bij het verminderen van onze emissies. Om te beginnen produceren we zoveel mogelijk lokaal, met lokaal beschikbare grondstoffen. Het prefab productieproces maakt het mogelijk om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren,  energiegebruik en afval te verminderen. Door bijvoorbeeld een langere uithardtijd toe te staan, kunnen we de hoeveelheid cement in onze receptuur zo laag mogelijk houden.

Lees hier meer over het productieproces van VBI.

4. Groene Partnerschappen

We werken dagelijks samen met afnemers, leveranciers en producenten in de bouwketen om onze CO₂-footprint steeds verder te verlagen. Ook overleggen we regelmatig met constructeurs en ontwerpers om te komen tot duurzame en circulaire ontwerprichtlijnen voor kanaalplaatvloeren.

Daarnaast werken we samen met partners waaronder ASCEM, het kennisinstituut van de BTE Groep, aan de ontwikkeling van alternatieve bindmiddelen. In ‘de week van de circulariteit 2024’ lanceerden wij een innovatie vanuit dit samenwerkingsverband, die tot een enorme CO2-reductie in het bindmiddel leidt. Lees hier meer over het innovatieve bindmiddel INVIE.

Samen naar een duurzame toekomst

Alle kanaalplaten van VBI zijn Green Spine Line® gecertificeerd. VBI laat zo zien dat het mogelijk is om de bouwsector te transformeren naar een duurzamere toekomst.

We zijn dan ook vastberaden om onze inspanningen te versnellen en onze impact verder uit te breiden.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met Peter Musters.