Case Wooncentrum Hagedonk Prinsenbeek Vbi 1

Comfortabele toekomstvaste zorgwoningen

De behoefte aan zorg voor ouderen neemt in de komende 20 jaar toe. Maar is niet voor elke oudere hetzelfde en zal daarna ook weer afnemen. Gebouwen die flexibel kunnen omgaan met de veranderende vraag in het algemeen en de in de tijd veranderende zorgvraag van individuele bewoners vragen om een specifieke aanpak. Wooncentrum Hagedonk in Prinsenbeek sorteert hier op voor.

Flexibel comfort

Het huidige ontwerp is flexibel indeelbaar op appartementsniveau. In een alternatief ontwerp met de denkwijze van flexibel comfort was de toekomstwaarde nog hoger geweest. Dan was het wooncentrum functievrij gebouwd, waar het gebouw ook klaar is om appartementen, kantoren of onderwijs te kunnen faciliteren. Bij het verminderen van de vraag naar zorg door veranderende demografie kan de vraag veranderen naar andere functies.

Door het inbrengen van twee geïntegreerde stalen liggers en een draagconstructie naast de corridor wordt de voorgevel dragend en vervallen de dragende binnenmuren. Zo ontstaat naast de corridor één grote ruimte die compleet vrij indeelbaar is. Waardoor het gebouw, als de demografie verandert, simpel te veranderen is in een complex met appartementen of starterswoningen. Een gebouw met een aanpassingsvermogen van een kameleon. Dit noemen wij Flexibel comfort!

De kosten voor de alternatieve draagstructuur zijn slechts marginaal hoger dan de huidige structuur.

In de ‘Flexibel-comfort-scan’ is in een oogopslag te zien of een gebouw in de toekomst makkelijk aanpasbaar is. Aan de hand van vijf parameters is voor elk project te bepalen of het functievast is en met welke ingrepen in de draagconstructie gezorgd kan worden voor Flexibel comfort. [Lees de volledige case]

Vbi Flexibel Comfort Scan Prinsenbeek Web

4 tot 6 keer per jaar Nieuws over VBI In je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates en productontwikkelingen.

Meld je aan
voor onze nieuwsbrief

Systeemoplossingen voor elke situatie

Grondgebonden woningen
Appartementenbouw
Utiliteitsbouw