Workshop losmaakbaar bouwen en opschaalbare circulariteit

Het Duurzaam Gebouwd Congres wordt ieder jaar georganiseerd door Duurzaam Gebouwd in samenwerking met een Nederlandse provincie. Dit jaar was Drenthe aan de beurt en stond het congres in het teken van energietransitie en verregaande verduurzaming.

Naast keynotes van o.a. Arash Aazami, gedeputeerde Tjisse Stelpstra en Prof. Dr. Rick van Baaren en Dr. Mattheis van Leeuwen bestond de dag uit vier workshoprondes. Namens VBI gaf Peter Musters, adviseur Bouwconcepten een workshop over losmaakbaar bouwen en opschaalbare circulariteit.

“Oude gebouwen zijn vaak niet geschikt voor hergebruik omdat bouwelementen die na de sloop vrijkomen vaak vervuild of kapot zijn omdat gebouwen tot vandaag de dag niet op demontage zijn voorbereid”, aldus Musters. “Het is dus belangrijk om vooraf zowel na te denken over hoe een gebouw in elkaar moet, maar ook over hoe het weer uit elkaar kan.”

Uit het Circular Gap Report 2019 blijkt dat slechts 10% van de grondstoffen momenteel een tweede leven krijgt. Dat is dus nog een lange weg te gaan naar 100% circulair in 2050. Om opschaalbare circulariteit te stimuleren ontwikkelde VBI de GreenScore systematiek.

Hierin wordt uitgegaan van drie verschillende ontwerpniveaus:

  • Design for Flexibility;
  • Design for Reassembly;
  • Design for Recycling.

Deze duurzaamheidsstappen hebben een groot hefboomeffect in het voorkomen van afval en het verlagen van CO2-emissie. Tenslotte liet Musters aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden zien hoe je met kleine aanpassingen in het bouwproces een project losmaakbaar/ remontabel maakt.

Meer weten?

Meer weten over de circulaire oplossingen die VBI u kan bieden en hoe deze u kunnen helpen om uw milieudoelstellingen te realiseren? Bel dan met Peter Musters.

Duurzaam Gebouwd is een landelijk kennisplatform voor beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector op het gebied van duurzaamheid. Duurzaam Gebouwd ziet het als haar missie om de samenwerking in de integrale bouw- en vastgoedsector een grote stap vooruit helpen door te communiceren, te verbinden en te activeren.