Kant-en-klaar trapgat van VBI levert forse tijdswinst op bij one-piece-flow woningbouw

Door het groeiende tekort aan eengezinswoningen breidt de Arnhemse Vinexwijk Schuytgraaf de komende tien jaar uit met een fors aantal nieuwe woningen. In deze wijk realiseert woningcorporatie Vivare 52 grondgebonden sociale woningen. Het bouwtempo ligt hoog: elk dag komt er een nieuw woningcasco bij. Met het kant-en-klare trapgat van VBI, wordt in one-piece-flow die snelle realisatie van in één dag één woningcasco voor elkaar gekregen.

Het woningbouwproject van Vivare laat een knap staaltje aan productiviteit zien. Het doorontwikkelde prototype  uit voorgaande pilot projecten, is hier als bewezen standaard seriematig toegepast. Door snel en efficiënt het VBI kant-en-klare trapgat in een woningcasco te plaatsen, vervallen er diverse werkzaamheden uit het opvolgende afbouwproces. “Elke woning heeft een bovenverdieping en een zolder, waarin dezelfde kant-en-klare trapgaten boven elkaar worden geplaatst”, zegt Theo Timmerman, manager woningbouw Hegeman Bouwgroep uit Almelo. “Hierdoor kunnen we de productiviteit verhogen. Als we om zeven uur ’s ochtends met de opbouw van een nieuw woningcasco beginnen, staat om drie uur ’s middags de kap erop.” De trapgatafwerking in een woning met één of twee verdiepingen is normaliter een complexe klus, omdat meerdere disciplines elkaar daar voor de voeten lopen. VBI uit Huissen heeft samen met Hegeman Bouwgroep uit Almelo, staalbedrijf Leenstra uit Drachten en Löwik Installatietechniek uit Almelo dit kant-en-klare trapgat ontwikkeld. Het hoogwaardig afgewerkt trapgat bevat een gepoedercoat stalen frame dat aan één stuk wordt geleverd en geplaatst. Hierdoor lopen de schilders, timmerlieden en installateurs elkaar minder voor de voeten in de woning. Daarbij blijft het risico op schades aan de afwerking zoveel mogelijk beperkt. Immers, poedercoat staat garant voor zeer duurzaam en slijtvast. Montage van dit trapgat in een woning met twee verdiepingen levert het bouwproces een tijdswinst op van minstens twee uur.

Theo Timmerman legt uit dat het kant-en-klare trapgat is opgebouwd uit een raveelijzer waaraan een kwalitatief hoogwaardige stalen frame wordt gelast, dat als één geheel zonder extra handelingen op de bouwplaats wordt geïnstalleerd. De hoogte van dit stalen frame is gelijk aan de hoogte van de afwerkvloer. Dat betekent dat de bouwer niet meer hoeft te bekisten in het trapgatwerk. “Het kant-en-klare frame is direct de grens met de afwerkvloer”, zegt Timmerman. “De trap past er precies in en hoeft vervolgens niet meer afgetimmerd te worden.” In het stalen frame is ruimte gecreëerd voor het doorvoeren van installaties en bevestigingspunten voor de trap. Tijdens het leggen van de vloer, kunnen de voegen en leidingsleuven al afgestort worden. Het bouwproces versnelt hierdoor, omdat handelingen uit het afbouwproces vervallen”, zegt Timmerman.

Erik Dorland, technisch adviseur bij VBI, legt uit dat dit klantspecifieke trapgat naadloos past in seriematige woningbouw. Er zijn drie basistypes met verschillende afmetingen, afhankelijk van de kanaalplaatoverspanningen (type 1: 1,2m x 2,7m voor 1 kanaalplaat, type 2: 1,35m x 2,4m voor 2 kanaalplaten en type 3: 1m x 3,6m voor 3 kanaalplaten). In een raveelijzer van 3,6m passen verschillende soorten trappen, variërend van 2,9m tot 3,2m. Dorland geeft aan dat deze standaardafmetingen handig zijn voor een aannemer die snel meters wil maken.  “Uiteraard kan er rekening worden gehouden met de keuzes van de aannemer als het gaat om opbouw en installaties”, zegt Dorland. Het kant-en-klare trapgat is verkrijgbaar in RAL kleur 9010 en is geschikt voor de vloersoorten A200 en AL200.

Gerben Geelen is projectleider logistiek bij Löwik Installatietechniek. Hij geeft aan dat het kant-en-klare trapgat ook aanzienlijke installatietechnische voordelen opleveren die tijd en energie besparen. “Omdat het om een prefab product gaat dat bij een woning van twee verdiepingen boven elkaar wordt aangebracht, zijn ook alle voegen en sparingen voor installatieleiding standaard op dezelfde plek in het stalen frame van het trapgat aangebracht. We hebben er veel minder omkijken naar. In één dag kunnen alle leidingen in de hele woning worden geïnstalleerd, zowel de staande als de vloerleidingen”, zegt Geelen.

Tenslotte vertelt Dennis Duffels manager sales en marketing bij VBI dat VBI bewust focust op het ontwikkelen van prefab bouwelementen. “Het kant-en-klare trapgat is een voorbeeld van een betaalbaar product voor een standaardtoepassing in seriematige bouw”, zegt Duffels. “Hiermee voorkom je als aannemer dat je allerlei oplossingen moet bedenken om bouwelementen op locatie en per individuele woning passend te maken.” Ook zorgt prefab productie in een fabrieksomgeving voor een constante kwaliteit en efficiënt procesoptimalisatie, met nagenoeg geen toleranties. Duffels geeft daarbij aan dat de bouwsector op dit moment te kampen heeft met een flink tekort aan mankracht. “Hiervoor moeten snel oplossingen worden bedacht om het grote tekort aan woningbouw op te vangen. Door aan de hand van verregaande standaardisatie te industrialiseren kan er gewerkt worden aan een optimalisatie van het bouwproces. Hierdoor kan met minder mankracht toch snel worden gebouwd”, zegt Duffels.

De 52 corporatiewoningen worden momenteel (lees; mei 2018) opgeleverd.