Ga naar de inhoud

Hogeschool Saxion: toekomstbestendig en demontabel

Tijdens de seminarreeks Duurzame Scholen van Duurzaam Gebouwd sprak Ronald Wenting van ABT over het circulair ontworpen Saxion in Apeldoorn. Voorwaarde bij de nieuwbouw was dat de bestaande kantoren van de Nettenfabriek (1.000 m²) onderdeel werden van de school. Het nieuwe schoolgebouw (2.500 m²) moest dienen als duurzaam en energieneutraal voorbeeld voor studenten en tevens toekomstbestendig zijn.

In de constructie is goed gekeken naar de milieuprestaties van materialen. “Door de nieuwbouw over de bestaande Nettenfabriek te plaatsen werd vierlaagse nieuwbouw zelfs duurzamer dan drie bouwlagen en kon, in combinatie met het achterwege laten van een extra druklaag, bijna 150.000 kg CO² bespaard worden”, aldus Ronald Wenting, projectleider constructies bij ABT.

Betonkernactivering

In het project werden VBI Klimaatvloeren toegepast met betonkernactivering. Hierbij wordt op een slimme manier gebruik gemaakt van de massa van de vloer die in staat is om warmte en kou te bufferen en af te geven. Naast een aangenaam binnenklimaat in zowel de zomer als de winter, is het energiezuinig maar ook gezonder. De techniek van thermisch activeren van gebouwmassa werkt op basis van stralingswarmte waardoor er minder lucht- en stofverplaatsing is. Dit zorgt voor betere leerprestaties en minder kans op ziektes.

Flexibiliteit

Door te werken met staal kon er slank ontworpen worden en kreeg het gebouw een industriële uitstraling. Dit wordt nog eens versterkt door de oude muren van de Nettenfabriek die verweven zijn met de nieuwbouw. “Door inpandige kolommen te vermijden en de draaglijnen in de gevelzone op te nemen werd daarnaast een grote vrije vloerindeling mogelijk. Hierdoor zijn dragende binnenwanden overbodig en blijft het gebouw flexibel. Klaslokalen kunnen zo vergroot of verkleind worden als dat nodig is”, aldus Wenting.

Aanpasbaar en demontabel

Bij het ontwerp is ook in de vloerconstructie rekening gehouden met toekomstig gebruik. Er kunnen extra sparingen aangebracht worden en ook kunnen de vloeren een hogere belasting aan als nu het geval is. De vloeren zijn met doken aan de staalconstructie bevestigd wat het gebouw ooit in de toekomst gemakkelijker te demonteren maakt.

De seminarreeks Duurzame Scholen is inmiddels helemaal uitverkocht! Wilt u meer informatie over circulair bouwen en de duurzame oplossingen die VBI kan bieden? Neem dan contact op met Peter Musters.

Fotocredit: IAA Architecten