Robert ter Horst, directeur van AGRO NRG/ Home NRG, importeur en groothandel van zonnepanelen, haalde de inspiratie voor de uitbreiding van zijn kantoorpand van dichtbij. In Hengelo werd bij het ontwerp van het nieuwe kantoorpand van Sensata uitgegaan van gebouwflexibiliteit en materialen met de meest optimale milieuprofielen. Had Hengelo de primeur op het gebied van geopolymeren, in Ootmarsum werd voor het eerst een volledig circulaire draagconstructie met kanaalplaatvloeren neergezet.
Studenten voorkomen sloopafval
“Het pand dat je nu bouwt met hergebruikte materialen wordt later ook weer gesloopt en ook dan moet je zorgen voor zo min mogelijk sloopafval”, aldus Robert ter Horst. Studenten van de HAN ontwikkelden tijdens hun afstudeerstage bij VBI ontwerprichtlijnen voor remontabel ontwerpen met kanaalplaten. Hun bevindingen werden direct toegepast in de uitbreiding van AGRO NRG.
Circulair ontwerp als uitgangspunt
Om ervoor te zorgen dat kanaalplaten herbruikbaar zijn moet er in de constructie rekening gehouden worden met een aantal randvoorwaarden. Door zo min mogelijk sparingen in de elementen toe te passen en deze met een droge verankering te koppelen aan de draagconstructie, is demontage zonder schade mogelijk. De kanaalplaat kan vervolgens in zijn geheel opnieuw gebruikt worden in welke andere bouwvorm dan ook. Bijkomend voordeel van deze circulaire aanpak is dat hierdoor de eerder geplande gewapende druklaag constructief niet nodig bleek.
Hergebruikte materialen als basis voor herbruikbaar product
“Toepassing van hergebruikt beton op granulaatniveau was het uitgangspunt bij de productie van de kanaalplaatvloeren voor deze uitbreiding. Minimaliseren van de milieulast door alternatieve bindmiddelen en focus op latere herbruikbaarheid werden daar nog aan toegevoegd. We hebben zelfs een retourgarantie van de vloerelementen afgesproken voor het geval de (toekomstige) eigenaar onverhoopt geen vervangende toepassing zou hebben. Uniek in onze branche”, aldus Thies van der Wal, Manager Duurzaamheid en MVO bij VBI.