Ga naar de inhoud

VBI seminars op Ecobouw 2013

Flexibel comfort biedt toekomstvast rendement!

Op 17, 18 en 19 september hebben bezoekers van “Ecobouw” kennis gemaakt met de voordelen van werken op basis van “Flexibel comfort”.

Martin Koppenhol en Dennis Duffels verzorgden drie workshops over dit thema.

Hoe krijgt een investering langdurig rendement? Door te zorgen dat een gebouw over een lange duur aantrekkelijk blijft voor de bewoners of gebruikers. Dan komt het aan op functievrije gebouwen die zich aanpassen aan de eisen van de markt.

De discussie over renderend bouwen verschuift van de stichtingskosten naar het controleren van de Total Cost of Ownership (TCO). Daarin draait het om nieuwe uitdagingen: hoe zorg ik dat een gebouw duurzaam toegevoegde waarde biedt? Het gaat niet meer om het pand als drager van economische waarde, maar om welke waarde er in wordt gecreëerd.

Flexibel comfort

Een duurzaam gebouw is een gebouw dat steeds aangepast kan worden aan de behoefte van de mensen die er wonen of werken. Want alleen als een gebouw steeds in gebruik is, maken we optimaal gebruik van de grondstoffen en energie die gebruikt zijn bij de bouw. Die aanpasbaarheid wordt gegarandeerd door een draagstructuur met zo min mogelijk dragende muren en kolommen en zo groot mogelijke vrij indeelbare vloeren. Deze grote overspanningen kunnen worden gerealiseerd met kanaalplaten.