UPDATE – VBI presenteert ontwerpaanbevelingen en principedetails voor remontabel bouwen

Als bouwsector hebben we een grote impact op het realiseren van CO2-reductie. Daarom vragen opdrachtgevers steeds vaker om circulaire en remontabele gebouwontwerpen.

Door te ontwerpen met het oog op hergebruik maar ook door gebruik te maken van zo min mogelijk, liefst circulaire, materialen maken we als sector grote stappen!

Op de Dag van de Constructeur, 1 juni 2023 presenteerde VBI haar visiedocument Remontabel bouwen inclusief de eerste schetsen van de principedetails en een stappenplan.

Inmiddels zijn de principedetails verder uitgewerkt en beschikbaar via het rechtermenu.

Een praktische weg naar CO2-reductie

De ontwerpaanbevelingen en remontabele principedetails zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een team van vooraanstaande constructeurs. Zo ontstonden oplossingen om draagstructuren remontabel te bouwen zodat elementen in zijn totaliteit hergebruikt worden in toekomstige projecten. Remontabel bouwen is niet alleen een visie, deze brochure bied praktische handvatten die we vandaag al kunnen toepassen.

Remontabel ontwerpen en bouwen kent een aantal belangrijke voorwaarden en aspecten:

  • Ontwerp remontabel
    Bij het ontwerpen is het belangrijk om vanaf de start al rekening te houden met toekomstige demontage en hergebruik van complete bouwelementen.
  • Bouw zonder druklaag
    Druklaagloos bouwen zorgt direct voor CO2- en grondstoffenbesparing, omdat het materiaal voor de druklaag geëlimineerd wordt. Bovendien is druklaagloos bouwen een voorwaarde voor remontabiliteit en hoogwaardig hergebruik.
  • (Waarde)behoud van materialen in de keten
    Naast toekomstig hergebruik is het ook interessant dat er nú al gebouwd wordt met elementen die al een eerste leven gehad hebben. Die elementen behouden dus een financiële waarde. En de LCA van materialen en elementen in een tweede leven is ook nog eens zeer gunstig, slechts een fractie van nieuwe materialen.

Dit en meer vind je in het geüpdate document dat je kunt vinden in het rechtermenu. Het is een Must–have voor iedereen die actief is met circulair ontwerpen en bouwen.

Op onze technische website zijn ook de bijbehorende DWG-details beschikbaar bij de uitgebreide productdocumentatie van onze kanaalplaatvloeren. Via de hyperlink in rechtermenu kan je naar de selectiepagina. Kies daar een vloertype en kijk in het uitklapmenu ‘CAD-details’.

Meer weten over remontabel bouwen?
Zijn er nog vragen voor uw specifieke situatie neem contact op met Peter Musters.

4 tot 6 keer per jaar Nieuws over VBI In je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates en productontwikkelingen.

Meld je aan
voor onze nieuwsbrief