VBI geeft visie op utiliteitsbouw vorm in visiedocument

Duurzaamheid en circulariteit beginnen wat VBI betreft bij de oorsprong; de oorsprong van de materialen én de oorsprong van het ontwerp. Maar daar stopt het niet. Echte duurzaamheid en circulariteit wordt vervolgens bereikt in de keten; van architect, constructeur, aannemer en gebruiker tot producent en amoveerder. Bij VBI zijn we ons hiervan zeer bewust. Voor ons is een gebouw duurzaam als het langdurig én flexibel in gebruik is, gemaakt is van duurzame materialen en na gebruik demontabel en remontabel is.

Het venijn zit in de start

Los van de weerbarstige praktijk is de essentie van remontabel bouwen met kanaalplaten een keuze voor eenvoud vanaf de start. Want remontabiliteit vraagt erom direct te anticiperen in de ontwerpfase.  Ontwerpen met een bouwbreedte van 60 of 120 cm is aanbevolen in combinatie met courante lengte-afmetingen. Om de montagesnelheid te behouden, maar ook vanuit het oogpunt van optimaal waardebehoud, is het belangrijk om het aantal pasplaten te minimaliseren.

Een eenvoudige stapelstructuur, het opsplitsen van kolommen per verdieping, geïntegreerde torsievrije liggers en remontabele en bereikbare verankeringen, zorgen er onder andere voor dat ook na decennia de vloerdelen herbruikbaar uit het gebouw kunnen worden gedemonteerd. Mits aan een absolute voorwaarde wordt voldaan: een constructie zonder druklaag.

Meer weten?

We hebben onze visie samengevat in het visiedocument ‘Circulair en remontabel bouwen – wat zijn de trends, ontwikkelingen en kansen in utiliteitsbouw?’ omdat wij willen bijdragen én deel uitmaken van een duurzame bouw. U toch ook?

> Download het Visiedocument.

 

Verder van gedachten wisselen? – Meldt u aan voor de online verdiepingssessie in April

In de vorm van onlinesessies wordt doorgesproken en doorgedacht over zaken die in het Visiedocument zijn belicht.
Wilt u uw visie en mening delen? Wees er snel bij, want vol = vol.

De twee geplande sessies van dinsdag 20 april en donderdag 22 april zijn inmiddels volgeboekt.
Er is besloten om op donderdag 29 april een extra sessie in te lassen.