Top 5 duurzame nieuwe gebouwen volgens BREEAM-NL

Onlangs publiceerde de Dutch Green Building Council (DGBC) een lijst met de 5 meest duurzame nieuwe gebouwen van dit moment. Het bekendste gebouw op de lijst is waarschijnlijk The Edge in Amsterdam. Met een BREEAM-NL score van 98,36% staat het op de 2e plek van de meest duurzame gebouwen op dit moment. The Edge is volledig flexibel ontworpen en door een prefab bouwmethode tot stand gekomen. Dat heeft een positieve invloed gehad op de verschillende duurzaamheidsscores van BREEAM-NL.

Draagstructuur

Slimme keuzes binnen de draagstructuur helpen om een gebouw de flexibiliteit te geven die nodig is om zich te kunnen voegen naar veranderende gebruikswensen. Binnen de draagstructuur is vloerkeuze doorslaggevend voor het kunnen realiseren van voldoende indelingsvrijheid door een grote vrije overspanning. Materiaalkeuze werkt ook door in comfortaspecten en milieuprestaties. Het is geen toeval dat in drie van de vijf bekroonde gebouwen oplossingen van VBI zijn toegepast.

Duurzame keuze

Volgens de Nationale Milieu Database heeft de kanaalplaat 25% lagere milieubelasting (kg CO2/m2) dan vergelijkbare constructie-elementen. Dat komt onder andere doordat een kanaalplaatvloer 40% lichter is dan een massieve vloer. Door toepassing van nieuwe bindmiddelen is VBI in staat dit nog tot 50% te verlagen. Dit maakt de kanaalplaat een veel gekozen product voor gebouwen die moeten voldoen aan hoge prestatieniveaus vanuit BREEAM en GPR.

The floor is yours

VBI is voortdurend in gesprek over de thema’s van nu. Wilt u van gedachten wisselen over de voordelen die wij kunnen bieden in uw duurzame ambities? Bel dan met Dennis Duffels.

 

* In project nummer 2 (The Edge), 3 (NewLogic II) en 4 (Vossenberg West II) hebben onze vloeroplossingen bijgedragen aan de hoge BREEAM-score.