Ga naar de inhoud

Toekomstbestendig onderzoeks- en onderwijsgebouw O|2

In opdracht van de VU ontwierp EGM architecten een grote witte kubus; het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw O|2. Inhammen in het gebouw laten een houtpatroon zien dat lijkt op een DNA streng.

Het O|2 gebouw heeft een vloeroppervlakte van 33.000 vierkante meter, verdeeld over veertien bouwlagen. Ook is er een tweelaagse ondergrondse parkeergarage aanwezig. De onderste verdieping is toegankelijk voor publiek en voorzien van winkels, restaurants, een informatiecentrum en conferentie- en onderwijszalen. Naar verwachting nemen de 750 onderzoekers en ongeveer honderd masterstudenten in het eerste kwartaal van volgend jaar hun intrek.

Toekomstige aanpasbaarheid

In de draagconstructie moest rekening gehouden worden met de flexibiliteit van het gebouw. Door gebruik te maken van de kanaalplaatvloeren van VBI bevat O|2 flexibele, universele laboratoriummodules die in een vast stramien ontworpen zijn en naar wens geschakeld kunnen worden. Daarmee is het gebouw al in het ontwerp toekomstbestendig gemaakt en kan het inspelen op steeds veranderende onderzoeksprogramma’s.

Duurzaamheid

Naast flexibiliteit speelde ook duurzaamheid een belangrijke rol in de ontwikkeling van het gebouw. De koeling geschiedt met water uit de Nieuwe Meer en de overige energie komt van het Energiecentrum VU/VUmc. Het dak is grotendeels bedekt met sedum, dat water opneemt en bovendien isolerend werkt. Door het toepassen van kanaalplaatvloeren wordt tot 50% beton bespaard ten opzichte van massieve vloeren. Door het lichtere eigengewicht en de voorspanning scheelt dit ook nog eens zeer fors in de wapening. De vloer is 100% recyclebaar en bij het industriële productieproces is er geen afval.

Mikado

De stalen kolommen doen denken aan het spelletje mikado maar zijn op een dusdanige manier schuin geplaatst dat op de verdiepingen onder en boven de uitsneden een regelmatige kolomstructuur mogelijk blijft. Daarmee behouden ook deze verdiepingen hun flexibele indeelbaarheid. ’s Avonds worden de kolommen aangelicht waardoor het labgebouw goed herkenbaar is.

The floor is yours

VBI is voortdurend in gesprek over de thema’s van nu. Wilt u meepraten over oplossingen om de toekomstbestendigheid te optimaliseren? Bel dan met Eduard van der Meer.