Ga naar de inhoud

Studenten genieten van flexibiliteit

In Amsterdam worden in de wijk ‘Amstelkwartier’ 627 koop- en huurstudio’s voor studenten gerealiseerd. Het appartementencomplex draagt de naam ‘Villa Mokum’ en bestaat uit vier woonblokken. De ontwikkeling van de studentenappartementen speelt in op het tekort aan studentenwoningen in Amsterdam. Er werd gekozen voor een vrij indeelbare vloer zodat er in de bouwfase nog ingespeeld kan worden op veranderende wensen van de huidige eindgebruiker. En met oog op veranderende wensen van de toekomstige eindgebruiker. Flexibiliteit en comfort zijn daarbij belangrijke factoren.

Uitvoerige samenwerking

De woonblokken van Villa Mokum zijn ontworpen door AM Concepts en Kampman Architecten. Voor de ontwikkeling van het project heeft AM nauw samengewerkt met het projectbureau Wibaut aan de Amstel van de gemeente Amsterdam en met Syntrus Achmea. AM Concepts, het inhouse ontwerpbureau van AM, en Kampman Architecten uit Den Haag zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. De bouw van het totale project is in handen van BAM Woningbouw. BAM Woningbouw werkt samen met prefab bouwer Bestcon B.V. en montagebedrijf Gejamont B.V. om de bouw te realiseren. Bestcon werkt op haar beurt weer nauw samen met VBI voor prefab vloeren en wanden onder de noemer ´FlexCasco´. Erik Dorland, technisch adviseur bij VBI; ‘ in samenwerking met de BAM en Bestcon hebben we dit gebouw ontwikkeld. Het onderste gedeelte van het gebouw is in het werk gestort. Maar naar boven toe wordt het gebouw uit prefab elementen opgebouwd. De prefab wanden in de onderste lagen worden door Bestcon geproduceerd en geleverd, net als de voor- en achtergevels. De woningscheidende wanden zijn VBI FlexCascowanden. Wij leveren dus een groot gedeelte van het gebouw in opdracht van en in verregaande samenwerking met Bestcon. Een mooi voorbeeld van het maken van duurzame verbindingen in de bouw’.

Duurzaam

Het Amstelkwartier ligt aan het hoofd van de Amstelscheg. Dit wordt ook wel de ‘Groene vinger’ genoemd die de stad in reikt. Het groene hart is voor toekomstige bewoners binnen handbereik. Het is dus niet gek dat wordt gekozen voor een duurzame aanpak. Buiten het feit dat de nieuwbouwappartementen goed zijn geïsoleerd en daarmee duurzaam zijn, is de constructie dat ook. Een echt duurzaam gebouw is een gebouw dat tientallen jaren of honderd jaar optimaal gebruikt wordt. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de ontwikkeling en de functionaliteit van gebouwen. Bij VBI zien we dat de mens de komende jaren meer comfort om zich heen verlangt en dat duurzaam bouwen, revitalisatie en herbestemming aan belang toeneemt. Het is een maatschappelijke opdracht die we als partners in de hele bouwkolom moeten oppakken. Met onze draagconstructies dragen we bij aan omgevingen voor wonen, zorgen, leren en werken die in de tijd steeds aan te passen zijn aan de wensen van de eindgebruiker. Door te kiezen voor Flexibel comfort, kiest men voor duurzaam. Want een gebouw kan nog zo duurzaam zijn, als het niet aanpasbaar is aan de wensen van de gebruiker, staat het leeg en dat is altijd milieubelastend.

Flexibel comfort

Voor het appartementencomplex Villa Mokum werd gekozen voor de Appartementvloer van VBI. Dit vloertype maakt vrije overspanningen tot 12 meter mogelijk zonder belemmerende tussensteunpunten. Daardoor zijn de appartementen vrij indeelbaar. En daarmee kan tot in de bouwfase nog ingespeeld worden op koperswensen. De vrije indeelbaarheid van de appartementen complexen zorgen voor toekomstige flexibiliteit in de bestemming die het pand heeft. Nu is Villa Mokum een studentenappartementencomplex, over twintig jaar kan het ruimte bieden aan zorg en over 15 jaar is het wellicht een kantoor. Dat is wat VBI als Flexibel comfort ziet.

The floor is yours

VBI is voortdurend in gesprek over gebouwconcepten die de tand des tijds in alle opzichten kunnen weerstaan. Wilt u meepraten over Flexibel comfort? Bel dan met Annet Neugebauer.