Samen tegen materiaalobesitas

“Stop met massief bouwen, tenzij het echt niet anders kan.”

Die oproep doet VBI aan opdrachtgevers, architecten, constructeurs en aannemers.

Als bouwsector lijden we aan materiaalobesitas. Zo vinden we bij VBI. We gebruiken onnodig veel materialen, grondstoffen en energie. Dat drukt zwaar op de betaalbaarheid van woningen. En vormt tegelijkertijd een gevaar voor de klimaatdoelstellingen en behoud van onze planeet. Hoe komen we daar vanaf? Door met z’n allen slimmer te bouwen met minder materiaal!

Een mooie ambitie waar wij als VBI graag een bijdrage aan leveren. Dat doen we met onze kanaalplaatvloeren, die door de holle structuur zo’n 40% beton en 50% wapeningsstaal besparen. Dat betekent een enorme CO2-reductie. De keuze voor kanaalplaatvloeren draagt bij aan de duurzaamheid van projecten. Minder materiaal betekent immers minder roofbouw op onze aarde. Zo gaan we van overgewicht naar een gezondere, evenwichtige toekomst.

Van overgewicht naar evenwicht

Met de kanaalplaatvloer van VBI is er een alternatief dat duurzaamheid en efficiëntie combineert. Daarom lanceert VBI vanaf mei 2024 een sectorbrede campagne onder de noemer ‘Samen tegen materiaalobesitas’. Herre Elsenga, algemeen directeur van VBI, legt uit: “Je ziet dat steeds meer partijen serieus werk maken van duurzaamheid. Daarbij zijn er twee drivers: we willen in 2050 circulair zijn en vanuit het Parijs Akkoord willen we de CO2-uitstoot sterk reduceren. Als VBI zijn we vastbesloten om als marktleider het voortouw in deze transformatie te nemen. Zo werken we er hard aan om in 2025 onze CO2-uitstoot te halveren. Op het gebied van circulariteit streven we naar maximaal hergebruik van gerecycled materiaal en verwerken we, indien beschikbaar, betongranulaat. Zo hebben we begin 2023 een ontwerphandleiding remontabel bouwen en een retourname certificaat ontwikkeld. We geven hierbij de garantie dat we de producten die we in de markt zetten, weer retour nemen om ze een tweede leven te geven.”

Van massief naar hol

De oproep tegen materiaalobesitas en voor zuiniger en efficiënter omgaan met materialen is zowel gericht aan opdrachtgevers en architecten als aan constructeurs en aannemers. “Zij hebben met hun keuzes een enorme invloed op het materiaalgebruik en daarbij de CO2-footprint. En – niet onbelangrijk voor met name de aannemer – minder materiaal betekent ook minder kosten,” vertelt Herre Elsenga. “Het gaat erom dat je elke keer de optimale keuze maakt. Die keuze kan én mag vaker hol zijn in plaats van massief.”

Doe je ook mee? Ga naar samentegenmateriaalobesitas.nl.

4 tot 6 keer per jaar Nieuws over VBI In je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates en productontwikkelingen.

Meld je aan
voor onze nieuwsbrief