Ga naar de inhoud

Rijkere informatie door BIM basis ILS

VBI zet zich al geruime tijd in om de realisatie van open BIM-standaarden te ondersteunen. Open standaarden zorgen dat partijen met hun eigen software pakketten kunnen werken en de afzonderlijke pakketten elkaar kunnen begrijpen.

De volgende stap naar een volwassen BIM-fase is dat de informatie eenduidig is vastgelegd en modellen uniform zijn qua data. Een groep van 15 toonaangevende aannemers heeft afgelopen jaar het initiatief genomen om ook het punt van datacongruentie op te pakken. Onder de noemer ‘Basis ILS’ (InformatieLeveringsSpecificatie) sluiten in toenemende mate partijen zich bij deze ambitie aan.

De BIM basis ILS is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we informatie in de bouw gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

VBI is in samenwerking met initiatiefnemers van ILS gestart om de uitwisselingsmodellen van de kanaalplaatvloeren te gaan verrijken met informatie volgens ‘BIM basis ILS’. Afhankelijk van snelheid en eenduidigheid van afstemming is onze verwachting om nog voor de bouwvak vakantie van 2017 de aanvullende informatie te kunnen introduceren.

Meer weten over BIM basis ILS?

Op de website van het BIM-Loket vindt u uitgebreide informatie over dit onderwerp. U vindt een directe hyperlink in het rechtermenu.