Persbericht: VBI Integraalvloer draagt bij aan oplossing woningtekort

De VBI Integraalvloer voor seriematige, grondgebonden woningbouw is ontwikkeld voor het snel realiseren van geïndustrialiseerde nieuwbouwwoningen. De prefab geproduceerde vloeroplossing met een geïntegreerd trapgat bevat vooraf aangebrachte technische installaties en is aan de plafond- en bovenzijde direct klaar voor een versnelde afbouw. Hierdoor worden bouw-, coördinatietijd en bouwkosten aanzienlijk gereduceerd.

Ontwikkel- en bouwbedrijf KlokGroep uit Nijmegen heeft in november vorig jaar de VBI Integraalvloer voor het eerst toegepast bij een viertal grondgebonden woningen in Arnhem. Deze sociale woningen zijn ontwikkeld vanuit hun eigen woonconcept voor betaalbare, duurzame woningen. Volgens Arjen Graven van KlokGroep draagt de prefab van VBI bij aan plannen om het schrijnende woningtekort in Nederland aan te pakken via industrialisatie van het bouwproces.

De Nederlandse woningbouw staat onder druk. Te hoge bouwkosten, een te krap aanbod van beschikbare en betaalbare woningen en een structureel tekort aan werknemers op de bouw zet het verdienmodel van de bouwsector en hun klanten onder druk. Naast een tekort aan bouwlocaties speelt betaalbaarheid van duurzame, kwalitatief goede woningen hierin een cruciale rol. Sinds 2014 zijn de kosten van het bouwen met 50% gestegen, dat is gemiddeld 7% à 8% per jaar. Om meer betaalbare woningen te kunnen bouwen, zal de nieuwbouw 20% goedkoper moeten (Het Financieele Dagblad, 2020). Om dit te kunnen realiseren is industrialisatie van de woningbouw onvermijdelijk. De bouwsector komt erachter dat zij zich substantieel moet toeleggen op een gedigitaliseerde en geautomatiseerde maakindustie om sneller en goedkoper woningen te bouwen. Arjen Graven is projectmanager Wonen bij KlokGroep in Nijmegen. “Het tekort aan woningen is makkelijk op te lossen als de bouwsector zich meer focust op vergaande industrialisatie van het bouwproces. De VBI Integraalvloer is hiervan een mooi voorbeeld”, stelt hij vast. De VBI Integraalvloer is een compleet prefab-element dat diverse technische componenten bevat, zoals de E- en W-installaties en kant- en-klare vloerafwerking, die in de fabriek al zijn toegepast. Deze onderdelen hoeven dus niet meer op een traditionele manier op de bouwplaats aangebracht te worden en dat levert een forse tijdswinst op. Graven: “De vloervelden worden in een half uur gelegd. De realisatie van een volledig casco heeft een gemiddeld tempo van een woning per dag, waarin onder meer het leidingwerk, de afwerkingen en de binnenwanden in het casco gereed zijn.” Gunstig aan prefab elementen vindt hij dat met dit prefab-element een voorspelbaar bouwproces gegenereerd kan worden, met minimale toleranties en voorspelbaar in tijd en kwaliteit. Het plug- & play vloerconcept wordt in de fabriek van VBI onder geconditioneerde omstandigheden in elkaar gezet. “Kwaliteitscontroles kunnen hierdoor beter, of zelfs geautomatiseerd, worden uitgevoerd”, zegt Graven.

Lees hier het volledige persbericht.