Persbericht: Duurzaamheidsambities Unilever in Wageningen

Najaar 2019 opent Unilever op de campus van de Wageningen Universiteit (WUR) het nieuwe Global Foods & Innovation Centre. In dit centrum zullen onderzoekers en studenten, startups en kenniscentra samenwerken aan gezonde en duurzame innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Door onder meer de toepassing van 21.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren heeft het ontwerp van dit nieuwe pand van Unilever het BREEAM-ontwerpcertificaat Outstanding gehaald, de hoogste duurzaamheidambitie voor gebouwen. Paul de Ruiter Architects uit Amsterdam ontwierp het gebouw. Door aannemer Dura Vermeer en toeleveranciers als VBI wordt een duurzaam en praktisch gebouw opgeleverd, dat zich flexibel kan plooien naar verschillende gebouwfuncties.

Patrick Kip is projectleider bij Dura Vermeer en betrokken bij de realisatie van het nieuwe Unilevergebouw. “Dit Global Foods Innovation Centre is een innovatiecentrum voor het ontwikkelen van duurzaam voedsel”, legt hij uit. Het gebouw heeft een open en transparant ontwerp meegekregen met een centraal gelegen atrium welke zorgt voor verbinding over de verschillende verdiepingen. Een open gevel met grote entree zorgt voor een directe verbinding met de Wageningen campus.

De BREEAM-beoordeling van het gebouw vindt plaats door middel van een creditlijst met punten. Voor elke credit zijn duurzaamheidsdoelstellingen gedefinieerd. De VBI-kanaalplaatvloer scoort goed in de BREEAM-criteria voor de categorieën Afval en Materiaal, twee van de negen thema’s met toetscriteria waarmee BREEAM de gebouwen beoordeelt. Jan Roersen is partner bij W4Y adviseurs in Harderwijk en assessor van BREEAM-projecten. Hij heeft het BREEAM-assessment van het Unilevergebouw verricht.

Peter Musters is adviseur bij VBI onder andere op het gebied van duurzaam bouwen. Met Paul de Ruiter Architects en W4Y heeft Musters in kaart gebracht hoe kanaalplaatvloeren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het ambitieniveau BREEAM Outstanding. “Opdrachtgever Unilever heeft BREEAM Outstanding als voorwaarde gesteld zodat het gebouw onderscheidend is in duurzaamheid en ook een minimale impact heeft op het milieu”, zegt Musters. “Het Unilevergebouw bevat 21.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren. Bij een gemiddeld utiliteitsgebouw  maken constructievloeren 30%-35% van alle materialen uit. “De impact van vloeren op de duurzaamheid van een  gebouw als Unilever is dus fors.”, zegt Musters. “Kanaalplaatvloeren zijn duurzamer en goedkoper dan andere vloersystemen en vormen een relatief klein aandeel in de totale gebouwkosten. Een groot volume aan kanaalplaatvloeren met de juiste specificaties levert dus een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van het volledige gebouw”, legt Musters uit.

 

Lees hier het hele persbericht