Persbericht: Bouw parkeergarage Booking.com ongekende krachttoer

De bouw van de parkeergarage onder het nieuwe gebouw van Booking.com op de kop van het Amsterdamse Oosterdokseiland, vlakbij het Centraal Station, is met recht een bravourestuk te noemen. De bouw van het nieuwe kantoor met parkeergarage vindt plaats op een postzegellocatie, die nagenoeg onbereikbaar is voor vrachtwagens. Ook het voorkomen van onveilige situaties en hinder voor de omgeving tijdens de bouwwerkzaamheden vraagt  om een stevig uitgewerkte logistieke planning en voorbereiding. VBI levert 20.000 vierkante meter aan kanaalplaatvloeren voor de parkeergarage onder het Oosterdokseiland en voor een deel van de begane grond van het gebouw van Booking.com. Inventief  transport en opslag van de kanaalplaatvloeren per boot draagt aanzienlijk bij aan de reductie van geluid- en omgevingshinder en vermindering van de CO2-uitstoot.

Oosterdokseiland aan het IJ in Amsterdam is met 225.000 vierkante meter één  van de grootste binnenstedelijke projecten in Europa. Op dit voormalige terrein van de PTT, staan nu het conservatorium, de Openbare Bibliotheek, de hoofkantoren van TomTom, Adyen en Takeaway en verschillende appartementencomplexen. De eerste ontwikkelingen op het Oosterdokseiland dateren uit 2001. Sinds 2016 worden op de kop van het eiland de laatste kavels aangepakt, bij elkaar 72.500 vierkant meter, waarop een social hub wordt gecreëerd, met publieke voorzieningen, appartementen en kantoorruimte voor Booking.com. In 2021 zal het hele gebied in gebruik worden genomen. Gebiedsontwikkelaar BPD uit Amsterdam heeft de ontwikkeling van het hele Oosterdokseiland verricht. Jeroen Galle, directeur projecten bij BPD Europe, vertelt dat dagelijks honderden mensen op het Oosterdokseiland komen en gaan om hier te werken, te wonen en uit te gaan. “Het gebied heeft een eigen identiteit gekregen in de binnenstad. Voor het laatste deelplan, Kavel 5B/6, wordt het kantoor van Booking.com gebouwd. Architectenbureau UN Studio/Ben van Berkel uit Amsterdam maakte het ontwerp”, legt Galle uit.

Olga van de Ven is projectmanager Oosterdok/Oosterdokseiland bij de gemeente Amsterdam. “Ontwikkelingen in stedelijke gebieden kunnen langer dan  verwacht duren”, zegt ze. “In de tussentijd kan er behoorlijk wat veranderd zijn in zo’n dynamisch gebied. Nieuwe ontwikkelingen en projecten in de omgeving  waren vaak nog niet te voorzien in de oorspronkelijke plannen”, zegt Van der Ven. “Inmiddels zijn verschillende projecten op het eiland gerealiseerd, wonen er al mensen en worden allerlei nieuwe bouw- en herstructureringsprojecten voorbereid.” De gemeente Amsterdam stelt aan de bouwer  eisen  tijdens de bouw voor  een goede de bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie (BLVC) met omwonenden. Binnen het BLVC-plan wordt per ontwikkelfase voor alle betrokken partijen aangegeven hoe het project wordt uitgevoerd. De gemeente Amsterdam heeft voor de bouw van kavel 5B/6 al in een vroeg stadium geregeld  dat BPD, bouwinspecteurs en adviseurs zoveel mogelijk bij dit plan betrokken worden  om de kaders te bepalen waarbinnen gebouwd kan worden. “Met zo min mogelijk hinder van vrachtwagens die af en aan naar de bouwplaats rijden op een drukbezochte locatie in de Amsterdamse binnenstad. Daarbij  een zo goed mogelijke bereikbaarheid voor de bezoekers van het eiland”, zegt Van de  Ven.

Frank de Roo is projectdirecteur bij Züblin, de hoofdaannemer van de bouw van Booking.com en verantwoordelijk voor de ruwbouw en afbouw ervan. Hij vertelt dat het project qua structuur en architectuur buitengewoon complex is. Een onderdeel van de ontwikkeling van Kavel 5b/6 is de uitbreiding van de bestaande ondergrondse parkeergarage, die ongeveer het hele eiland bestrijkt. Het is de bedoeling om de nieuwe parkeergarage van 1400 naar 1800 parkeerplaatsen uit te breiden. Daarnaast zal voor Booking.com een bijkomende fietsenstalling met 2500 extra plaatsen gerealiseerd worden. In de parkeergarage komt ook een grote technische ruimte met de volledige nutsvoorziening van het hele eiland. Het totaaloppervlak onder de grond is 30.000 vierkante meter. “Het project is complex vanwege uitkragingen aan het Booking.comgebouw, waarmee over Oosterdoksstraat wordt gebouwd”, zegt De Roo. Het gaat om uitkragingen met een punt van 24 meter aan de ene kant en van 36 meter aan de andere kant die vrijdragend is. Hiervoor zijn speciale staalconstructies ontworpen, met kokerliggers van een verdieping hoog. “Complex is ook dat de toegang van de bestaande parkeergarage van het Oosterdokseiland, waar bewoners en bezoekers van de bedrijven, warenhuizen en supermarkten hun auto’s parkeren tijdens de bouw verplaatst wordt.

“De kanaalplaatvloeren zijn per schip naar de bouwplaats vervoerd”

 

Lees hier het hele persbericht