Persbericht: Bibliotheek cruciale rol als ontmoetingsplek

Kanaalplaatvloeren VBI maken optimaal ruimtegebruik in parkeergarage mogelijk bij splitlevelconstructie in combinatie met kolomvrij parkeren

Het centrum van Alphen aan den Rijn krijgt met het cBA gebouw een nieuw multifunctioneel gebouw waarin de openbare stadsbibliotheek, het stadsarchief, de fietsenstalling en een parkeergarage onder één dak worden geplaatst. Dit complex wordt eind 2019 opgeleverd. De nieuwe bovengrondse parkeergarage sluit aan op het oude parkeerdek van het bestaande winkelcentrum dat er pal naast ligt. Op de etages van het nieuwe vijf verdiepingen tellende combinatiegebouw zijn kanaalplaatvloeren van VBI toegepast. 

In het centrum van Alphen aan den Rijn wordt flink geïnvesteerd in de herontwikkeling van de binnenstad. Dit gebied ondergaat een forse transformatie waarbij verschillende bestaande gebouwen plaatsmaken voor nieuwe woningen, winkels en voorzieningen om het centrum aantrekkelijk te maken. Het bestaande winkelcentrum dat pal naast het combigebouw staat, is in deze herontwikkeling meegenomen. Zo wordt het parkeerdek van het bestaande winkelcentrum gekoppeld aan het nieuwe combigebouw. Op de onderste twee verdiepingen van het combigebouw zullen de bibliotheek, de fietsenstalling en de balie van het stadsarchief worden ondergebracht. De bovenste drie lagen zijn gereserveerd voor de parkeergarage.

Bibliotheek cruciale rol als ontmoetingsplek

Jos van Eldonk van architectenbureau Common Affairs in Amsterdam, is sinds 2011 als coördinerend architect actief betrokken bij de stedenbouwkundige aanpak van het centrum van Alphen aan den Rijn. Van Eldonk heeft deels het stedenbouwkundig plan gemaakt en stuurde als supervisor architecten van verschillende architectenbureaus aan. “Het centrum heeft een nieuw en oud gedeelte, aan weerszijden van de Rijn”, vertelt Van Eldonk. “Belangrijk voor dit gebied, de Lage Zijde, is dat de gezellige sfeer die dit oude gedeelte kenmerkt, ook bij de herontwikkeling wordt teruggebracht, met transparantie in de gebouwen en gezellige pleinen. Ook de bibliotheek heeft een cruciale rol in dit gebied, want die krijgt steeds vaker een maatschappelijke functie als een ontmoetingsplek voor veel mensen, om te studeren of om een betaalbaar kopje koffie te drinken.” Volgens Van Eldonk is een bibliotheek al lang niet meer een uitleenfabriek van boeken.

Parkeergarage

In het nieuwe complex zijn circa 10.000 vierkante meter kanaalplaatvloeren toegepast. Van Eldonk vindt het vloersysteem van VBI prettig om mee te werken, omdat deze prefab betonnen vloerplaten van 40 cm dik grote overspanningen tot en met 18 meter aankunnen, waardoor droog en razendsnel gebouwd kan worden. “Dat is vooral van belang bij parkeergarages. In dit gebouw zijn kanaalplaatvloeren van 15,9 meter toegepast”, zegt hij. De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk is als aannemer betrokken bij de bouw van het nieuwe combinatiegebouw. Kees Verdoorn van De Vries en Verburg is projectleider bij dit project. Hij vertelt dat de nieuwe parkeergarage toegankelijk is via het dak van de oude parkeergarage. “In het parkeergedeelte van het nieuwe gebouw zit een forse hellingbaan om naar en van het parkeerdek te kunnen rijden van het bestaande winkelcentrum”, zegt Verdoorn. Bezoekers aan het winkelcentrum kunnen zowel de bibliotheek als het winkelcentrum vanaf het parkeerdek bereiken. “Bouwkundig ligt hier de uitdaging dat er op de vloeren een prefab constructie is geplaatst, die qua engineering van de montage een behoorlijke puzzel is”, zegt Verdoorn.