Paneldiscussie standaardisatie tijdens KetenKracht Event Innovatie

Het KetenKracht event van 27 oktober jl. stond in het teken van Industrialisatie en de rol die standaardisatie hier in heeft. Tijdens een interessante paneldiscussie gingen vier panelleden, Harvey Otten, Monique de Vos-Faay, Klaas Droog en Dick van Ginkel met elkaar in gesprek over de vraag of en hoe we 900.000 woningen tot en met 2030 gaan realiseren? Als locatie werd het Klokgebouw gekozen tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

900.000 woningen; realistisch of niet?

Moderator Frans Reichardt gooit het er maar meteen in. Hoe realistisch is de doelstelling van de overheid? De panelleden zetten hier grote vraagtekens bij. Harvey Otten stelt zelfs hardop de wedervraag of we deze 900.000 woningen überhaupt wel nodig hebben? “In Nederland hebben we namelijk de luxe per Nederlander 65m² woonoppervlakte tot onze beschikking te hebben tegenover slechts 45m²in bijvoorbeeld Engeland.”

Biedt standaardisatie de oplossing?

Een herverdeling van de beschikbare woningvoorraad is zeer complex maar brengt ook een deel van de oplossing met zich mee. Toch blijft de behoefte aan nieuwbouw op lastig te bereiken binnenstedelijke locaties noodzakeljk. Standaardisatie lijkt de sleutel tot succes maar ook daar zitten nog wel de nodige hobbels in de weg. Want zeg Dick van Ginkel “Hoe kun je een gestandaardiseerd product aanbieden dat 80% van de consumenten aanspreekt?” Dat de bouw nog niet zover is blijkt wel uit het voorbeeld want Monique de Vos-Faay aanhaalt met betrekking tot de binnenwanden die haar bedrijf levert voor diverse conceptwoningen. “Het verschil in de afmetingen in soms echt centimeterwerk, eigenlijk zonde”.

Frans Reichardt maakt hierop de vergelijking met de auto industrie, kunnen we hier nog wat van leren? Klaas Droog meent van niet “De auto industrie is niet gefragmenteerd. Standaardisering zit in de voorkant, profijt aan de achterkant.”

De panelleden zijn het vaak met elkaar eens maar verschillen op sommige punten ook duidelijk van mening. “Zonder wrijving, geen glans” sluit Frans af.
Na afloop van de paneldiscussie volgde een rondleiding over de Dutch Design Week langs diverse circulaire en bio-based projecten. Ook geïnteresseerd in het bijwonen van een KetenKracht event? Houd onze website www.ketenkrachtevents.nl in de gaten voor de volgende editie!

Over de panelleden

Harvey Otten is architect. Naast zijn werk als architect is Harvey Otten actief in diverse verenigingen en stichtingen binnen en buiten het vakgebied waaronder de BNA en Stichting het Vastgoed Initiatief. Hij is schrijver van het blog ‘Andere Tijden Architectuur’ en publiceert regelmatig in vakbladen en andere media.

Monique de Vos-Faay is mede eigenaar van FAAY Vianen. Dit oer-Hollandse familiebedrijf produceert en verkoopt scheidingswanden waar vlas in is verwerkt, een onuitputtelijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is.

Klaas Droog is directeur van houtskeletbouwbedrijf De Mar en voorzitter van het Netwerk Conceptueel Bouwen. Zijn fabriek in Grou produceert complete casco’s voor gebouwen, villa’s en seriematige woningbouw.

Dick van Ginkel is technisch innovatiemanager bij TBI WOONlab. Hij is dagelijks bezig met het integraal toekomstbestendig maken van de woningbouw in Nederland. Hierbij gebruikmakende van een mix van high tech en low tech oplossingen nieuwe producten/concepten binnen de bouwsector introduceren.