New Brooklyn, de nieuwe stadswijk in Almere Poort

New Brooklyn is een hippe stadswijk in Almere Poort, geïnspireerd op de karakteristieke wijk Brooklyn in New York. Unieke gevels, een grote diversiteit aan woonoplossingen en tegelijkertijd efficiency en snelheid dankzij conceptmatige bouw. Dat kenmerkt dit grootschalige project.

We spraken hoofduitvoerder Henk Keizer van Nijhuis Bouw B.V. over dit project. Nijhuis Apeldoorn, onderdeel van Nijhuis Bouw B.V., bouwt de woningen voor meerdere opdrachtgevers, waaronder De Alliantie en Syntrus Achmea.

Voor de bouw maakt Nijhuis gebruik van het Trento® woningbouwconcept. Binnen dit woningbouwconcept combineert Nijhuis prefab bouwdelen die onder ideale fabrieksomstandigheden vervaardigd worden. Keizer vertelt: “De hele buitenkant is het Trento® concept. Dankzij dit concept kunnen we een enorme diversiteit aan woningen bouwen, want de prefab bouwdelen zijn op diverse manieren te combineren. Binnen dit concept werken we met vaste partners en oplossingen, waaronder de kanaalplaatvloeren van VBI.’’

Duurzame samenwerkingen in conceptmatige bouw

Standaardisatie en industrialisatie zijn belangrijk thema’s binnen dit project. Met de prefab bouwdelen kunnen unieke en karakteristieke woningen snel gerealiseerd worden. Een duurzame samenwerking is volgens Nijhuis een belangrijk onderdeel van het succes. Keizer: “Je moet het samen doen. We werken met vast partners. Langdurige, duurzame samenwerkingen is waar we voor gaan. Veel contracten lopen al 15 jaar. Je hoeft daardoor niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden.”

Diversiteit kenmerkt New Brooklyn

In de nieuwe stadswijk in Almere Poort worden ca. 1.400 nieuwe woningen gebouwd. Een mix van koopwoningen, sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en vrije kavels. Er worden rijtjeswoningen gerealiseerd, appartementen en benedenwoningen gecombineerd met appartementen daarboven. De buitengevels zijn daarnaast ook zeer divers; dankzij apart steengebruik, een erker of een balkon. Dit geeft de wijk een unieke en karakteristieke uitstraling.

Tekort aan personeel en materiaal

Over de uitdagingen vertelt Keizer het volgende: “De uitdaging zit in de buitengevel. Met het Trento® concept kun je in principe alles maken, waardoor er ontzettend veel details aan de buitenkant zitten. Iedere gevel is anders, welke details horen dan bij welke gevel? Voor de metselaar is dit een hele uitdaging.’’

Daarnaast hebben algemenere uitdagingen ook een invloed op de voortgang van het project. Keizer: “De levering van staal en betonelementen is een behoorlijke uitdaging. En op de bouwplaats zelf komen we handen tekort. Probeer maar eens aan metselaars te komen.”

De kanaalplaat is breed inzetbaar

Voor de bouw van de woningen van New Brooklyn werkt Nijhuis met kanaalplaatvloeren. Maar waarom is er specifiek hiervoor gekozen? Keizer licht toe: “Kanaalplaatvloeren zijn ontzettend breed inzetbaar. Voor alle woningen die Nijhuis bouwt kan dit product ingezet worden. Tijdens de samenwerking me VBI tot dusver zijn er maar heel weinig problemen geweest. Binnen het concept werken we altijd met kanaalplaatvloeren. Lessons learned vanuit eerdere projecten passen we hier uiteraard weer toe.”

Het resultaat

  • Ca. 1.400 nieuwe woningen
  • Een groene, duurzame stadswijk
  • Conceptmatige bouw met een grote diversiteit aan woningen en unieke gevels
  • Prettige, langdurige samenwerkingen, waaronder met VBI