Modulair woningbouwsysteem met complete prefab verdiepingsvloer tackelt tekort aan woningen

Verschillende partijen uit de prefab bouwindustrie hebben de koppen bij elkaar gestoken om het woningtekort in Nederland aan te pakken. Prefab vloerproducent VBI, Rc Panels, Factory Zero en de Modulefabriek maken gebruik van een modulair en innovatief bouwsysteem waarbij een complete verdiepingsvloer, inclusief de prefab installatie-elementen voor verwarming, warm water, ventilatie en voor het rioolstelsel, in één keer in een woning wordt geïnstalleerd. Met dit systeem kan in een dag een standaard woning worden gemonteerd. Dit modulaire bouwsysteem maakt snelle huisvesting mogelijk en is makkelijk op te schalen naar 25.000 eenheden per jaar. “De bedoeling is dat elke aannemer met dit systeem aan de slag kan en fors voordeel haalt uit aanzienlijke tijdswinst en een hoge productiviteit van het bouwsysteem”, zegt Rik van Dieren, werkzaam als expert in systeemintegratie modulaire woningen voor onder andere VBI en betrokken bij de ontwikkeling van dit modulaire bouwsysteem. “Met name voor het midden- en lage segment woningbouw biedt dit industrieel bouwsysteem een snelle oplossing voor het groeiend tekort aan woningen. Specifiek betreft dit rijtjeswoningen.”

Innovatief bouwsysteem

Op dit moment is er in Nederland een tekort aan ruim 300.000 woningen en dat tekort zal in 2022 zijn opgelopen tot 380.000 woningen. In de grote steden waar juist grote behoefte is aan duizenden woningen voor nieuwkomers, studenten en jongeren, dreigt de bouw van nieuwe woningen nagenoeg stil te vallen (Financieele Dagblad, 10 maart 2020). Met als gevolg: snel stijgende prijzen voor zowel koop- als huurwoningen. Vooral sociale huurders die in de binnenstad geen betaalbare woning meer kunnen vinden, zijn de dupe. Volgens Van Dieren snakt de markt naar snelle en efficiënte woningbouw die elke aannemer moet kunnen toepassen. Van Dieren: “Dit bouwsysteem kenmerkt zich door een one-piece-flow-benadering waarin alle installaties en componenten voor de gevel, vloer en binnenmuur in een frame op de bouwplaats worden aangeleverd.”

One piece flow-benadering

Jan Willem van de Groep, directeur van Factory Zero, een van de partijen van het consortium, legt uit dat Factory Zero voor het modulaire bouwsysteem de complete module voor de installaties van de woning maakt. Die installaties zitten in één box, een soort energiemodule die precies past binnen de one piece flow-benadering van het bouwsysteem. “Dat is handig voor de installateur”, zegt Van de Groep. Alle installaties zitten op een slimme manier in een frame, dat in de fabriek wordt voorbereid. Deze installaties, geïntegreerd in het bouwsysteem en aangestuurd door slimme algoritmes, sluiten perfect aan op de elementen van de Modulefabriek en de kanaalplaatvloeren van VBI, partijen van het consortium. Van de Groep legt uit dat hiermee de kostprijs van het installeren aanzienlijk wordt gereduceerd. “Daarnaast gaat het bouwen stukken sneller omdat met zo min mogelijk verschillende bouwpartijen wordt gewerkt.” Op dit moment is het consortium bezig om de nieuwste ontwikkelingen in het bouwsysteem te integreren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle energie-elementen in één bouwsysteem als een product samen worden gebracht. Het product bevat dan geïntegreerde geveltechnologie, duurzame energieproductie, slimme verwarmings- en koelsystemen en nieuwe productie- en assemblagetechnieken. Standaardwoningen ontwikkelen vanuit de prefab industrie is gebaseerd op een geautomatiseerd en gedigitaliseerd proces. Het systeem monitort de woning volledig en wordt op afstand uitgelezen waarmee op een totaal andere manier service en onderhoud verricht kan worden, dan op locatie. “Voor dit systeem is het niet nodig om een hele keten aan bouwpartijen in te schakelen om slechts één klantwens in te vullen. Dat is buitengewoon kostbaar, zowel in complexiteit als in geld, terwijl de woning uitstekend presteert op prestatiegaranties en duurzaamheidseisen”, zegt Van de Groep en geeft daarbij direct aan dat keuzemogelijkheden bij maatwerkhuizen voor klanten uiteraard veel uitgebreider zijn dan bij dit modulaire bouwsysteem. “Maar ook veel duurder! Klanten kunnen een keuze maken uit vooraf begrensde modificaties die zij met behulp van een parametrisch model kenbaar maken”, aldus Van de Groep.

 

Lees hier het hele persbericht