Ga naar de inhoud

Modern kantoorconcept stimuleert interactie

Inmiddels is het nieuwe Stadskantoor van de gemeente Utrecht bijna een jaar in gebruik. Met het stadskantoor in het Stationsgebied is de gemeente beter zichtbaar, vindbaar en bereikbaar. Het gebouw geldt als een van de grootste stadskantoren van Nederland en heeft een zeer modern kantoorconcept.

Het interieur van Stadskantoor Utrecht is ontworpen met in het achterhoofd een modern kantoorconcept met flexibele, taakgebonden werkplekken en optimale interactie. Zo zijn er in het stadskantoor in Utrecht 3 ontmoetingspleinen gemaakt. En vanwege de grote diepte van het gebouw zijn op verschillende plaatsen uitsneden gemaakt in de vorm van vides en (binnen-)tuinen voor een prettige daglichtinval en een comfortabele werkomgeving.

Open en transparant

Om te voorkomen dat het stadskantoor gekenmerkt zou worden door bureaucratie, hebben Dirk Jan Postel en Christian Müller van Kraaijvanger de werkvloeren en de publiekshal een visuele relatie gegeven. Daarnaast is het gebouw open en transparant uitgevoerd.

Flexibele werkplekken

Open vloeroppervlakten vergroten het werkplezier doordat mensen elkaar kunnen zien en ontmoeten. Kiezen voor de juiste draagstructuur van een gebouw zorgt voor een duurzaam gebouw met flexibele en comfortabele werkomgevingen. Door toepassing van kanaalplaatvloeren van VBI ontstaan grote vrij indeelbare binnenruimten waardoor het gebouw doelmatig en flexibel kan worden gebruikt.

Betrokken partijen

Bij dit indrukwekkende en complexe project waren de volgende partijen betrokken: Projectontwikkelaar NS Stations, Architect Dirk Jan Postel van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger met Christian Müller, Aannemer Boele & van Eesteren en G&S Bouw.

Impressie

Onderstaande animatie van de gemeente Utrecht geeft een impressie van hoe het Stadskantoor er van binnen en van buiten uitziet: van de publiekshal tot de flexibele werkplekken, de vergaderzalen en het restaurantplaza. Directeuren Albert Hutschemaekers (Projectorganisatie Stationsgebied) en Louke Vissers (Publiekszaken) vertellen hierbij over het belang van het nieuwe centrale kantoor voor de ontwikkelingen in het stationsgebied en de dienstverlening aan de stad.