Ga naar de inhoud

Lithuanian Green Building Council op werkbezoek

Ook landen zoals Litouwen komen toenemend op het spoor van duurzaam bouwen en gebruik van prefab beton. Via een van onze zusterbedrijven kwam de vraag of VBI een kennisuitwisseling voor de Lithuanian Green Building Council (LGBC) kon organiseren.

Kennisuitwisseling

Er werd gestart met een kennisuitwisseling met leden van de Dutch Green Building Council (DGBC) waar VBI founding partner is. De ontmoeting met Annemarie van Doorn (DGBC) stond in het teken van het delen van ervaringen en de uitdagingen waarmee beide organisaties werden geconfronteerd tijdens de eerste jaren van duurzame ontwikkeling.

De praktijk

Om kennis om te zetten naar duurzame gebouwen moet je het toepassen. Om te ervaren hoe duurzaamheid werkelijk ‘handen en voeten kan krijgen’ heeft de delegatie vier aansprekende projecten bezocht waar duurzaamheid en BREEAM een centraal uitgangspunt vormde. Bij drie van de vier projecten was VBI nauw betrokken bij de ontwikkeling en leverde in totaal 80.000m² kanaalplaatvloeren.

Bij de rondleiding door kantoorgebouw ‘The Edge’ in Amsterdam sprak Erik Ubels (OVG Real Estate) over de innovaties en de businesscase – hoe kan iedereen met duurzame gebouwen geld verdienen? Bij het bezoek aan ‘ParkPhi’ in Almelo richtte Gerard Schröder (Schröder Vastgoed) zich meer op het onderdeel technische installatie en bij de nieuwbouw Sensata Technologies in Hengelo op de aspecten van duurzaam beton. Ter completering van het beeld werd het gebouw ‘Heerema Marine Contractors’ in Leiden aangedaan. Daar gaf Jochem Straathof (Peutz) uitleg over BREEAM en en de bouwfysische aspecten, waaronder de luchtdichtheid.

Inspireren en enthousiasmeren

Het bezoek van de LGBC heeft hun nog meer inzicht gegeven in de grote ontwikkelstappen die al gemaakt zijn in Nederland in het toepassen van prefab beton. De innovaties vanuit alle ketenpartners smaken naar meer. Een duurzame bebouwde omgeving realiseren doe je samen en kan overal.

The floor is yours

VBI is voortdurend in gesprek over de thema’s van nu. Wilt u meepraten over duurzaamheid? Bel dan met Thies van der Wal.