Intentieverklaring CO₂-arm beton: De toekomst van duurzaam bouwen

“Deze intentieverklaring is een duidelijke boodschap naar de markt dat de verduurzaming van beton noodzakelijk en onontkoombaar is.”

Tijdens de vastgoedbeurs Provada hebben prominente vastgoedontwikkelaars en bouwbedrijven een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst.

Betonakkoord: De weg naar verduurzaming

De intentieverklaring benadrukt de dringende noodzaak voor verduurzaming in de betonsector. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, verklaarde: “Deze intentieverklaring is een duidelijke boodschap naar de markt dat de verduurzaming van beton noodzakelijk en onontkoombaar is.” Het doel is om de bouwsector te ondersteunen bij het verduurzamen en verantwoorden van hun werkwijze en inkoopbeslissingen.

Het Betonakkoord, dat zich richt op CO₂-reductie, circulaire economie, innovatie en onderwijs, wil de concurrentiekracht, werkgelegenheid en export van de Nederlandse betonindustrie vergroten, zonder concessies te doen aan de kwaliteit, veiligheid en levensduur van beton. De recente coalitie is de eerste in een reeks geplande samenwerkingen binnen de bouwsector.

Duurzaam bindmiddel INVIE

VBI is als een van de koplopers vertegenwoordigd in het Betonakkoord en heeft de ambitie om in 2025 haar CO2-uitstoot met meer dan 50% te verminderen.

Het nieuwe bindmiddel INVIE opent de weg naar volledige klimaatneutraliteit in 2050. Dit innovatieve product is ontwikkeld en gepatenteerd door de betonspecialisten van ASCEM, het kennisinstituut van de BTE Groep.

De grondstoffen van INVIE kunnen bestaan uit verschillende reststromen, die geen nuttige bestemming meer hebben, zoals staalslakken en AVI bodemassen. Deze slakken en assen worden gemodificeerd en geactiveerd, waarbij de schadelijke effecten geneutraliseerd zijn.

Samen met andere partners en deelnemers aan het Betonakkoord draagt VBI actief bij aan een duurzame en verantwoorde bouwsector.

Beeld: Joni Israeli

Verder in gesprek?

VBI is voortdurend in gesprek met de markt. Meepraten over duurzaamheid, circulariteit of deze innovatie? Bel dan met Thies van der Wal +31 (0)26 379 79 79

Neem contact met ons op

Thies van der Wal

Stuur mij een bericht

+31 (0)26 379 79 79

+31 (0)26 379 79 79

Bel voor een afspraak

4 tot 6 keer per jaar Nieuws over VBI In je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de laatste updates en productontwikkelingen.

Meld je aan
voor onze nieuwsbrief