Ga naar de inhoud

Integraal gebouwontwerp focust op verbinden en groen

DIFFER sleepte als eerste onderzoeksgebouw van Nederland het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Excellent in de wacht. De hoge score is behaald door natuurlijke lichtinval, efficiënte energiehuishouding, gebruik van duurzame materialen, aandacht voor de omliggende natuur en de verbinding van gebruikers onderling.

Onlangs openden staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Sander Dekker en Ellen Williams, directeur ARPA-E het nieuwe laboratoriumgebouw van DIFFER. DIFFER staat voor Dutch Institute for Fundamental Energy Research. In het nieuwe kantoorgebouw werken onderzoekers en technici aan het omzetten van duurzame stroom in schone brandstof en aan het opwekken van energie uit kernfusie.

Visie op samenwerken

DIFFER breidt vanaf de centrale locatie op het TU/e Science Park met nieuwe onderzoeksgroepen en faciliteiten uit en zoekt nog meer samenwerking met het hoger onderwijs, onderzoek en hightech bedrijfsleven. De visie op samenwerken is vertaald in het ontwerp van het gebouw.

Kern van het gebouwontwerp

De opdracht voor het ontwerpen van DIFFER bestond uit drie kernelementen. De eerste bestaat uit hele kenmerkende labs en experimenteerruimten met een hoog en specifiek installatieniveau die in nauwe samenwerking met de gebruikers zijn ontworpen. Daarnaast was duurzaamheid onomstotelijk belangrijk voor DIFFER. Ten slotte moest het gebouwontwerp mensen bij elkaar brengen. Zowel de gebruikers onderling in het pand als de campusgemeenschap daar buiten. Door middel van zichtlijnen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals experimenteerruimten en vides die verdiepingen met elkaar verbinden, werd dit gerealiseerd.

Onderling verbinden

De belangrijkste ontmoetingsplekken zijn twee dubbelhoge lounges, die zijn verbonden met vergaderfaciliteiten, de presentatiezalen en het restaurant dat op haar beurt toegang geeft tot een van de groene daktuinen. Overal staat het interieur in het teken van natuurlijk licht en de aanwezigheid van groen.

Flexibel comfort

De constructie van een gebouw speelt een belangrijke rol in het verbinden van personen en de mens met de natuur. Grote vrije vloeroppervlakten zijn hierbij onmisbaar. Wilt u meepraten over oplossingen voor slimme draagconstructies met Flexibel comfort? Bel dan met Hilbert Rinsma.

Het integrale ontwerp van DIFFER is van Ector Hoogstad Architecten en kwam tot stand in samenwerking met IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie), Deerns (technische installaties), Peutz (bouwfysica) en IGG (bouwkosten).

Beeld: Petra Appelhof