Ga naar de inhoud

Het appartement van de toekomst

Nergens wordt zoveel geïnnoveerd als in de bouw van appartementen. Geen wonder: onze dichtbevolkte binnensteden worden drukker en drukker. Bovendien is het belangrijker dan ooit efficiënt te bouwen en overlast te beperken. Innovatie hierin komt niet altijd van marktpartijen, maar steeds vaker vanuit een onverwachte hoek.

Hoe kun je geprefabriceerde balkons aan kanaalplaatvloeren verbinden? Voor deze uitdaging stond Emmy Post tijdens haar stageperiode bij een aannemer in Rotterdam. Balkonplaten worden nog altijd met een natte knoop aan prefab vloerelementen gekoppeld. Dit verstoort het prefab bouwproces. Emmy onderzocht daarom een alternatieve methode, omdat droog monteren een steeds grotere wens is om maximaal profijt te kunnen hebben van droge bouw. Met haar bevindingen, die ze presenteerde op de Betondag 2013, won ze de ENCI Studieprijs 2013.

Op diezelfde Betondag liep Gerard Wittebol, Adviseur Bouwconcepten bij VBI, Emmy tegen het lijf. VBI hield zich al enige tijd met hetzelfde vraagstuk bezig en dankzij de prijs was er voldoende animo in de markt om de oplossing verder uit te werken. De ontwikkeling van een oplossing kwam vervolgens in een stroomversnelling terecht. In de zoektocht om een partij te vinden die het systeem zou doorontwikkelen, viel de keuze op Schöck Nederland.

Arjan Westra, directeur Schöck Nederland vertelt: “Innoveren doe je samen. Een praktisch en stimulerend voorbeeld hoe Schöck met gespecialiseerde partners en ideeëngevers in innovatieprojecten samenwerkt. Open innovatie en co­creatie zijn de sleutelbegrippen. Hier met Emmy Post als ideegever en beschermvrouw.”