Ga naar de inhoud

Gezond binnenklimaat bij zorginstelling Klevarie

Het Klevarie-terrein in hartje Maastricht is sinds begin 2015 onderhevig aan bouwwerkzaamheden. Naast een kantooraanbouw en een toren met appartementen vindt hier de nieuwbouw plaats van een verpleegtehuis met een gezond binnenklimaat.

De oplevering voor het verpleeghuis in het zuidoosten van Maastricht nadert en de ingebruikname staat voor begin 2016 gepland. Zorgorganisatie Envida vervangt het oude complex door een nieuwbouw van kleinere omvang, met de naam Larissa. In totaal staan er negentig appartementen voor hulpbehoevenden gepland.

Betonkernactivering

In een samenwerking met ontwikkelaar Hurks leverde VBI de prefab vloeren. “Deze vloeren vormen de basis van het gezonde binnenklimaat”, weet VBI-adviseur Hugo Suppers. “De keuze viel op onze klimaatvloer met betonkernactivering”, licht hij vervolgens toe. Een welbekend voordeel van betonkernactivering is dat het gebouw dankzij thermische massa koelt of verwarmt en dat het mogelijk is om met behulp van een warmte-koude-opslag (KWO) restwarmte op te slaan.

Evenwichtige koeling

“De temperatuur in de zomer is vaak een aandachtspunt en in het bijzonder bij zorginstellingen. De buitenschil is tegenwoordig dermate goed geïsoleerd dat de warmte blijft hangen in een gebouw. Zonder de goede afstemming van de techniek kan warmte snel resulteren in een oncomfortabel binnenklimaat”, vertelt Suppers. Door toepassing van een Klimaatvloer, dat evenwichtiger koelt en verwarmt ten opzichte van conventionele koeling en verwarming, in combinatie met een ventilatiesysteem realiseert men een comfortabel binnenklimaat.

Efficiënt bouwproces

Suppers ziet de beperkte hoeveelheid ruimte op de bouwplaats als geen enkele beperking van dit project. “Ook voor dit binnenstedelijke project geldt een beperkt werkgebied om het gebouw te realiseren maar met een industriële manier van bouwen hoeft dit geen probleem te zijn. Met een just-in-timelevering krijg je de vloeren op exact het juiste moment op de bouw plaats geleverd. De snelheidswinst die je met prefab bouwelementen behaalt, is daarnaast een absolute meerwaarde. Het brengt ook nog eens de faalkosten drastisch omlaag, omdat je minder risico’s loopt op de bouwplaats. Alle bouwelementen zijn immers in de fabriek al geproduceerd. Ik zie deze industriële en duurzame bouwmethode niet alleen voor zorginstellingen als win-win, maar hoop dat met oog op eindgebruikers deze manier van bouwen voor alle gebouwtypen wordt omarmd.”

Meer weten?

Benieuwd wat VBI voor uw project kan betekenen op het gebied van een gezond binnenklimaat? Neem dan contact op met Hilbert Rinsma.

Tekst en beeld door Duurzaam Gebouwd. Lees het volledige artikel in Duurzaam Gebouwd Magazine #33.