Na anderhalf jaar restaureren is in Krommeniedijk onlangs Fort K’IJK opgeleverd. Het fort herbergt niet langer manschappen maar bevat een belevingscentrum gericht op natuur en het strategische landschap van de Stelling Amsterdam en duurzame woon- en trainingsfaciliteiten voor autistische jongvolwassenen. Ook is de fortwachterswoning door Piet Hein Eek Architectuur in ere hersteld.
Stelling van Amsterdam Unesco Werelderfgoed
Fort bij Krommeniedijk is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam en werd 20 jaar geleden uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Tussen 1897 en 1956 was het fort in gebruik als vestingwerk. Het gebouw is gemaakt van ongewapend steenslagbeton en staat op een fundering van houten palen.
Restauratie begint bij de vloer
Op 15 april 2016 werd het symbolische startsein gegeven voor de restauratie van Fort bij Krommeniedijk. Stadsherstel Amsterdam paste tijdens de renovatie duurzame technieken toe waardoor het fort, net als vroeger, bijna volledig zelfvoorzienend is. Zo wordt 80% van de energie die wordt gebruikt opgewekt via aardwarmte en zonnepanelen. De toiletten worden met regenwater gespoeld. De oude vloeren van het fort waren in het zand gestort en voldeden niet meer. Een nieuwe betonnen vloer zou echter te zwaar worden voor de oude, geheide fundering, dus werd er gezocht naar een alternatief dat kon voldoen aan de hoge eisen voor comfort, gezondheid, leefbaarheid en energiezuinigheid. De PS-isolatievloer en de PS-renovatievloer Standaard van VBI boden uitkomst.
Uitvoerder Cor Sander van Akerbouw: “De PS-renovatievloer heeft stalen liggers, die zijn licht om te verwerken en licht voor het gebouw zelf. Ook de EPS-vulelementen en staalmatten zijn heel licht: het scheelt meer dan tweederde met een normale constructievloer.” De stalen liggers en vulelementen van de vloer zijn lichtgewicht en eenvoudig met één of twee personen handmatig te verwerken. Zeker in het fort, met al zijn kleine ruimtes, krappe deuren en ramen en geen plaats voor een bouwkraan, is dit een groot voordeel. De buitenkant van het fort werd waar nodig gerestaureerd en gereinigd, maar met behoudt van de verweerde uitstraling.
Transformatie tot woon-, zorg- en trainingsfunctie
Een deel van het fort is nu in gebruik in de vorm van belevingscentrum Fort K’IJK over de natuur en het landschap in de Stelling van Amsterdam. Tinker Imagineers ontwikkelde hiervoor een interactieve lichtlijn. Daarnaast is het fort woon- en trainingscentrum voor jongvolwassenen met autisme. Zij runnen de theeschenkerij en het bezoekerscentrum. Het fort is op 4 oktober jl. officieel geopend door Professor mr. Pieter van Vollenhoven en is van woensdag t/m zondag geopend voor publiek. Kijk op fortkijk.nl voor meer informatie.
Fotocredit: Mike Bink Fotografie