Ga naar de inhoud

Expertmeeting – Design for reassembly

Met enige regelmaat is VBI in gesprek met experts om van gedachten te wisselen over actuele thema’s. Tijdens de afgelopen beurs Building Holland was er een Expertmeeting op de beursstand rondom de vraag “hoe zinvol is het om complete bouwdelen te hergebruiken? “

Onder leiding van Dennis Duffels van VBI en Expert Pim Peters (IMD Raadgevend Ingenieursbureau) werd aan de hand van een aantal stellingen verkend welke randvoorwaarden nodig zijn als je besluit om bouwdelen te hergebruiken.

Aan tafel zaten Claudia Bouwens (NEPROM) en Jim Teunizen (Alba Concepts), respectievelijk nummer 13 en 7 van de Duurzame 50, Tjapko van Dalen (KleurrijkWonen), Barry van Waveren (reA architectuur), Menno Rubbens (cepezedprojects), Edwin van Eeckhoven (C2N), Frank Segaar (Cie.) en Peter Musters (VBI).

Expert Pim Peters is de geestelijk vader van het Donorskelet, “het gebruik van tweedehands constructieve onderdelen zorgt ervoor dat we geen energie nodig hebben om te recyclen maar dat elementen van een oud gebouwd 1 op 1 gebruikt worden voor een nieuw gebouw.”

Als hoofdconclusie kwam naar voren dat als je besluit om bouwdelen herbruikbaar te maken je er bij het ontwerp rekening mee moet houden (design for reassembly.) Ook moet er om überhaupt materialen te kunnen hergebruiken een grondstoffenpaspoort gemaakt worden zodat je altijd kunt achterhalen welke materialen er gebruikt zijn in een gebouw. BIM kan hierin ook oplossing bieden als alle data ‘as build’ is opgenomen. Tegelijkertijd kunnen we natuurlijk niet in de toekomst kijken en blijft het moeilijk in te schatten hoe we elementen op termijn zullen hergebruiken. Misschien bouwen we dan wel op een andere wijze en met geheel nieuwe technieken of producten. De tijd zal het leren!

Verder praten?

Wilt u van gedachten wisselen over de duurzame oplossingen die VBI biedt op het terrein van circulair bouwen? Of wilt u meepraten over oplossingen voor andere zaken waar u tegenaan loopt? Bel met Dennis Duffels.