Ga naar de inhoud

Doordachte flexibiliteit

In opdracht van Woningstichting SWWE, nu Reggewoon, ontwierp Beltman Architecten appartementencomplex De Klomphof in Wierden. Tijdens de seminarreeks Corporaties van Duurzaam Gebouwd sprak Jeroen Haverkate, architect en directeur van Beltman Architecten, over het ontwerp- en bouwproces.

Hoge drempels, te smalle deuren en krappe slaapkamers zorgden voor een verminderde gebruikswaarde en maakten dat het oude appartementencomplex de Klomphof toe was aan vervanging. Het gebouw aanpassen aan de eisen van nu bleek duurder dan het neerzetten van een compleet nieuw gebouw. Beltman Architecten ontwierp daarom een nieuw gebouw waarbij vier vleugels middels een centrale hal en veel glas met elkaar werden verbonden. Door een goede voorbereiding in 3D werd een korte bouwtijd gerealiseerd. “Bouwen is hierbij een zwaar woord, er was eerder sprake van monteren”, aldus Haverkate.

Indelingsflexibiliteit

In het project dat werd uitgevoerd door Schutte Bouw uit Zwolle, werden woningscheidende appartementenvloeren van VBI toegepast. Grote overspanningen tot elf meter die van gevel naar gevel overspannen geven veel ontwerpvrijheid. Daardoor kon de installatie nog in de afbouwfase geregeld worden. In het geval van De Klomphof betekende dit dat de leidingsleuven zowel in horizontale als verticale richting werden aangebracht. Om de installatie-onderdelen goed bereikbaar te houden werden de sleuven afgedicht met gestabiliseerd zand in plaats van hard beton. Een grote pré voor zowel huurder als opdrachtgever.

Flexibel Comfort

“Bij traditionele bouw is het zo dat de woningscheidende wanden doorgaans ook draagmuren zijn. Bij De Klomphof zijn niet dragende Metal Stud-wanden toegepast waardoor appartementen in combinatie met de aangebrachte leidingsleuven, eenvoudig kleiner of groter gemaakt kunnen worden”, legt Haverkate uit. “Aanpasbaarheid loont altijd”.

Vrije positie balkons

Die flexibiliteit vertaalde zich ook door naar de balkons. Door een randbalk aan te brengen zijn de balkons positievrij. De balkons kregen een ronde vorm, waardoor het appartementencomplex een vriendelijke uitstraling krijgt.

De seminarreeks Duurzame Corporaties is inmiddels afgelopen. Wilt u weten wat VBI voor u als corporatie kan betekenen? Neem dan contact op met Peter Musters.

 

Fotocredit: Beltman Architecten