De toekomst van bouwen is losmaakbaar én flexibel

Een bestaand gebouw uitbreiden met tijdelijke extra ruimte en vanuit een circulair ontwerp. Dat was de vraag die het bedrijf Phoenix Contact uit Zevenaar stelde aan zijn architect.

Phoenix Contact is een familiebedrijf dat wereldwijd marktleider en innovator is op het gebied van elektrificatie, koppeling en automatisering. Phoenix Contact met de vestiging in Zevenaar, wil flexibel uitbreiden. Behalve dat het gebouw circulair én tijdelijk moet zijn, moet het ook een ‘heerlijke werkomving’ zijn voor de medewerkers die flexibel is in te delen.

Grote duurzame ambitie

Architect D & M Architecten Adviseurs heeft de uitbreiding zo ontworpen dat het niet alleen flexibel indeelbaar is, maar ook demontabel en remontabel. Daarmee voldoen ze aan de grote duurzame ambitie van de opdrachtgevers. Een demontabel, maar ook remontabel gebouw is voor de stakeholders essentieel. Voor dit project hebben de architect D & M Architecten Adviseurs, aannemer Welling Bouw en Onderhoud, Staalbedrijf IMetaal en constructeur Triops Advies B.V samen met VBI de details verder uitgewerkt om aan deze eisen te kunnen voldoen. Daarbij was de hamvraag: wat zijn de randvoorwaarden voor een remontabele hoofddraagstructuur? In andere woorden: hoe verbind je de kanaalplaat aan de staalconstructie? En hoe zet je het gebouw in elkaar zodat je borgt je dat je het ook weer uit elkaar kunt halen, klaar voor hergebruik? Architect Jurrien de Mik van D & M Architecten Adviseurs werd enthousiast van deze uitdaging: “Het was gewoon een leuke nieuwe puzzel, dat maakte deze opdracht uitdagend om het eens een keer anders te bekijken”.

Remontabel, een andere manier van duurzaam bouwen

Het gebouw is remontabel gerealiseerd. Dat houdt in dat de elementen, waaronder de staalconstructie en de kanaalplaten, losmaakbaar zijn en dus weer uit elkaar gehaald kunnen worden. Tony van de Wetering, projectleider bij Welling Bouw en Onderhoud vertelt: “Ik moest me goed inlezen in de factor remontabel bouwen. Duurzaamheid zat tot nu toe in het toepassen van recyclebare en hoogwaardige materialen, gescheiden afvalstromen en warmtepompen in combinatie met PV-panelen. Remontabel, demontabel bouwen is voor ons helemaal nieuw. Maar we gaan er fris in!”.

Losmaakbaarheid was een van de  belangrijkste voorwaarden. Het gebouw moet later namelijk op een andere locatie komen te staan. In het ontwerp is al gekozen voor de groene kanaalplaatvloer die grote mate van vrije indeelbaarheid kan faciliteren.

Stapeling van droge elementen

De gebouwstabiliteit wordt verzorgd door op diverse plaatsen windverbanden tussen kolommen en onder de vloeren toe te passen, wat goed past bij het remontabele karakter. Dit karakter komt ook tot uitdrukking in de opbouw van de vloerafwerking. Op de kanaalplaat komt een droge Fermacell vloer en vervolgens een computervloer. Deze opbouw draagt ook bij aan de flexibele indeelbaarheid, zodat ook op dat vlak aan de ambitie van Phoenix Contact is voldaan.

Meer weten over de mogelijkheden van remontabele kanaalplaatvloeren ?

Neem contact op met Peter Musters.