“De 1,5-meter-bouwplaats werkt prima”

In deze roerige tijden is er natuurlijk ook goed nieuws . En optimistische geluiden zijn er genoeg in de bouw. Natuurlijk, het is spannend, maar bouwend Nederland slaat zich er vooralsnog kranig doorheen. Hugo Suppers, technisch adviseur bij VBI, bezoekt regelmatig bouwplaatsen voor gevraagd en ongevraagd advies. Met jaarlijks circa 15 duizend grote en kleinere projecten waar VBI prefab kanaalplaatvloeren levert, is er altijd wel wat te doen. Maar hoe gaat het er nu, in tijden van corona, aan toe op de bouwplaats?

RIVM-regels zijn leidend

“Overal waar ik kom, houdt iedereen zich keurig aan de regels”, zegt Suppers. “Op een bouwplaats is er meestal ruimte genoeg en de RIVM-regels zitten er goed in.” Suppers vertelt wat hij wekelijks meemaakt: “We hanteren dus de RIVM-regels (afstand bewaren en contacten zoveel mogelijk beperken) en ik zie dat het prima werkt op de bouwplaats. Natuurlijk is het soms even aanpassen, maar eigenlijk werkt dat heel goed. Zowel bij de grotere als kleinere aannemers. Zeker als ik het vergelijk met mijn vrouw die in de thuiszorg werkt, nou dan is het voor ons veel veiliger”.

Alleen ter plekke voor bijzondere zaken

“Ik bezoek nu natuurlijk veel minder projecten dan normaal, want het uitgangspunt is wel dat je alleen komt als het echt nodig is. We hebben misschien wel 40 brieven van aannemers en bouwbedrijven ontvangen met het verzoek om het bezoek aan bouwplaatsen tot een minimum te beperken. Daar houden we vanzelfsprekend rekening mee.” Toch moet Suppers er soms op uit, zoals een recent project in het centrum van Nijmegen waar 16 meter lange kanaalplaatvloeren geleverd werden. “Tja, er zijn omstandigheden dat advies echt noodzakelijk is en dan moet je er ook zijn”.

Planning nog pro-actiever dan ze altijd al zijn

Toeleveranciers van VBI kunnen tot nog toe hun afspraken goed nakomen. Ook loopt de productie bij VBI volgens schema, zelfs met alle thuiswerkende expeditiemedewerkers. Toch is dat niet zo vreemd, volgens Suppers: “We zijn ICT-technisch goed uitgerust, dus we kunnen de volledige planning vanuit de thuiswerkplekken uitstekend aansturen en coördineren. Sterker nog, we zijn er zelfs nog pro-actiever mee, want juist nu willen we heel zeker weten of alles volgens planning verloopt.” Waarmee hij net zo positief afsluit als hij begon: “Het is gewoon nog volle bak in de bouw, met z’n allen doen we er alles aan om dat zo te houden!”

 

  • Voor wie het zich afvraagt; ja, deze foto is gemaakt in de tijd dat we nog niet gehoord hadden van de 1,5-meter-maatschappij …