Datalek Nebu

Zoals u wellicht via de media heeft vernomen, zijn begin dit jaar diverse marktonderzoekers betrokken geraakt bij een datalek van het Canadese softwarebedrijf Nebu.

Marktonderzoekbureau USP Marketing Consultancy/Bouwkennis – die jaarlijks ook voor VBI-klanttevredenheidsonderzoeken verricht – heeft ons zeer recent geïnformeerd dat het datalek ook hen heeft geraakt en dat uit onze bestanden bedrijfsgegevens benaderbaar zijn geweest. Het is op dit moment niet aan te geven in hoeverre die data daadwerkelijk is benaderd.

Voor het klanttevredenheidonderzoek van eind 2022 verstrekten wij hen uitsluitend van architecten ‘bedrijfsnaam’, ‘vestigingsadres’ en het ‘vaste telefoonnummer’. Het gaat in onze situatie dus niet om persoonsgegevens van u of uw medewerkers, 06-nummers en e-mailadressen. Feitelijk dus alleen gegevens die ook vrij vindbaar zijn op het internet en in (telefoon-)gidsen.

Omdat de mogelijk gelekte informatie buiten de meldingsrichtlijnen van Autoriteit Persoonsgegevens valt is geen sprake van meldingsplicht maar niettemin vinden wij het erg vervelend dat dit is voorgevallen.

Heeft u hierover nog vragen, neem dan contact op met Dennis Duffels.