Cambuurstadion Leeuwarden: de plek waar alles samenkomt

Het nieuwe Cambuurstadion wordt de plek waar alles en iedereen samenkomt. Natuurlijk wordt het de thuisbasis van SC Cambuur, met 5.000 extra zitplaatsen voor supporters ten opzichte van het huidige stadion, met 10.000 stoelen. Ook biedt het stadion plek voor een onderwijsgebouw en diverse ondernemers. We spraken uitvoerder Erik Dikkerboom van Van Wijnen over dit project.

Van Wijnen bouwt het stadion en is als ontwikkelaar tevens verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion. VBI levert 42.000 vierkante meter aan kanaalplaatvloeren voor alle verdiepingen en het dak van het Cambuurstadion.

Meer dan alleen de nieuwe thuisbasis voor SC Cambuur

Het Cambuurstadion komt aan de westzijde van Leeuwarden. Als nieuwe thuisbasis doet het stadion recht aan de historie en beleving van de Leeuwarder volksclub. Dit was een belangrijk uitgangspunt. Maar dat is nog niet alles. Zo vestigt Firda zich ook in het stadion met een inspirerende leeromgeving. SC Cambuur en Firda slaan de handen bovendien ineen om een unieke leer-werk-omgeving aan te bieden. Studenten worden bijvoorbeeld ingezet bij beveiliging en horeca, zodat ze echt in de praktijk leren. Ook ondernemers krijgen de kans om zich te vestigen in het stadion. Zo wordt het straks een plek waar alles samen komt onder één dak: sporten, leren, werken en ontspannen.

A once in a lifetime voor de uitvoerders van Van Wijnen

Ontwikkelaar en bouwer van dit mooie project is Van Wijnen. Erik begeleidt als een van de uitvoerders de bouw van het casco. “Dit project is echt een once in a lifetime voor iedere uitvoerder. We bouwen allemaal weleens appartementencomplexen, maar hoe vaak bouw je een voetbalstadion? Zelf ben ik verantwoordelijk voor en begeleid ik de bouw van het casco. Ik overzie alles op locatie en houd een oogje in het zeil wat betreft veiligheid en kwaliteit.”

De bouw is in volle gang en verloopt bouwkundig vooralsnog volgens planning. De eerste paal is in juni 2022 geslagen, waarna eind 2022 alle palen in de grond zaten en de vloeren gelegd waren. In januari 2023 is er vervolgens gestart met de opbouw van het casco. Het hoogste punt van het stadion is in juni 2023 bereikt. Wederom een mooie mijlpaal.

Als ontwikkelaar is Van Wijnen ook verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rond het Cambuurstadion, een gebied dat de naam Elfstedenpark draagt. Het gebied zorgt voor een economische en maatschappelijke impuls voor de regio Leeuwarden. De toekomstvisie? Een duurzame, groene omgeving waar mensen op een fijne manier kunnen wonen, werken, leren en recreëren.

Een mooi en snel bouwsysteem met de kanaalplaatvloeren van VBI

Voor de realisatie van het stadion gebruikt Van Wijnen kanaalplaatvloeren van VBI. Zo levert VBI in totaal maar liefst 42.000 vierkante meter aan diverse vloertypes, waaronder de A260 en AVU40. Erik: “Bouwsnelheid is belangrijk en mede daarom is er gekozen voor de kanaalplaatvloeren van VBI. We werken regelmatig met de A260, AVU40 en andere types van VBI. De verwerking is echt wel een 9 waard. We zijn erg tevreden over het resultaat. Het is een mooi snel bouwsysteem. Komen we een keer knelpunten tegen, dan denkt VBI echt actief mee.”