Ga naar de inhoud

Bouwen met BREEAM

In Rotterdam wordt flink geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing en het uitbreiden van de kenmerkende skyline. Dit is allemaal bedoeld om het Rotterdam Central District: de portal naar Europa te creëren. Een van de bouwprojecten die momenteel gaande is, draait om de FIRST Tower. FIRST Tower heeft het BREEAM-NL Ontwerpcertificaat Excellent voor het ontwerp van het project ontvangen. De ISO 14001 certificering van VBI droeg bij aan deze score.

Op 17 december 2012 werd het startsein gegeven voor de nieuwbouw van FIRST Rotterdam. In het ontwerp spelen duurzaamheid en kwaliteit een zeer belangrijke rol. FIRST Rotterdam is, met het oog op de toekomstige gebruikers, dan ook ontwikkeld vanuit een langetermijnvisie. De flexibiliteit die hiervoor nodig is, wordt bepaald door de draagconstructie van een gebouw en wordt straks in BREEAM meegewogen.

BREEAM-NL

MAB Development en Maarsen Groep hebben het BREEAM-NL Nieuwbouwcertificaat van vier sterren (Excellent) voor het ontwerp van het project FIRST Rotterdam aan het Weena in Rotterdam ontvangen. Het is de 11e keer dat dit certificaat uitgereikt wordt in Nederland. Opvallend is de hoge score in de categorie materialen. Volgens de Nationale Milieu Database heeft de kanaalplaat 25% lagere milieubelasting (kg CO2/m2) dan vergelijkbare constructie-elementen. Dat komt onder andere doordat een kanaalplaatvloer 40% lichter is dan een massieve vloer. Door toepassing van nieuwe bindmiddelen is VBI in staat dit nog tot 50% te verlagen. Dit maakt de kanaalplaat een veel gekozen product voor gebouwen die moeten voldoen aan actuele prestatieniveaus vanuit BREEAM en GPR.

Certificering

De score van FIRST van 30% wordt beoordeeld als een heel bijzondere prestatie voor deze transformatie. Aan deze score draagt VBI bij met onder andere het ISO 14001 certificaat. VBI was ten tijde van de uitvraag in Nederland de enige vloerenproducent, die over het certificaat beschikte en het daarmee mede mogelijk maakte om de cruciale punten binnen te slepen. VBI is founding partner van het Dutch Green Building Council en ondersteunt projecten met duurzaamheidambities volgens BREEAM-NL.