AFAS geeft ambitie vorm

In Leusden wordt door AFAS Software het AFAS Experience Center gebouwd: een state of the art complex van 62.000 m2, bestaande uit hoofd- en tussengebouwen. Naast kantoren, een sportruimte, restaurant en ondergrondse parkeergarage, wordt een professioneel theater gebouwd, met plaats voor ruim 800 bezoekers. Het is een spraakmakend project, niet in de laatste plaats vanwege de grootte.

De nieuwbouw van het AFAS Experience Center, vlakbij het huidige hoofdkantoor in Leusden, heeft een opvallend ontwerp, dat afkomstig is van architectenbureau Steef van der Veldt. Volgens AFAS getuigt het van ‘visie, ambitie en lef’. Van boven bezien heeft het bouwproject iets weg van een bloem, dankzij de ronde gebouwen en het groen. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, tussengebouwen, een restaurant, een theater en een ondergrondse parkeergarage. De gebouwen staan met elkaar in verbinding. Daaromheen wordt een parkachtige tuin aangelegd, met een heuvel waar men op kan zitten en een grote waterpartij. De ondergrondse parkeergarage krijgt twee lagen en biedt plek aan 760 auto’s.

Logistieke puzzel

Aannemer van het project is Dura Vermeer. “Het is voor ons een prestigieus project, vooral vanwege de grootte,” aldus uitvoerder Erwin Linderman. “De bouwplaats is gemiddeld genomen niet ruim: op sommige stukken is er met twaalf meter wat meer plek; elders moeten we direct onder de kraan werken. Daarom is logistiek heel belangrijk: leveranciers moeten just-in-time kunnen leveren.”

Een ander punt van aandacht was de borging van snelheid bij dit project. Eenmaal opgelopen vertraging is lastig in te halen bij een project van dergelijke omvang. Groot voordeel is dat de vloerplaten direct na montage volledig belastbaar zijn. Kanaalplaatvloeren zijn bovendien een duurzame keuze: ten opzichte van een massieve vloer wordt tot 50 procent beton bespaard.

Optimaal samenwerken voor het beste resultaat

VBI is één van de leveranciers, die niet alleen just-in-time levert, maar tevens meedenkt en meerekent aan het project. “We leveren zes verschillende typen kanaalplaatvloeren,” aldus Frank van Dulkenraad, technisch adviseur van VBI. “In totaal gaat het om ruim 34.000 m2 aan vloeren, met verschillende diktes en overspanningen. We zijn in het voortraject al benaderd door Lucassen Bouwconstructies Hengelo,  de constructeur voor dit project, om zaken uitvoerbaar te krijgen. Dat is overigens niet uitzonderlijk, we worden vaker gevraagd om vooraf berekeningen te doen.”

Bij dit project liep de constructeur tegen een aantal zaken aan. Bijvoorbeeld wat betreft de belastbaarheid. “Op een aantal plekken moest rekening worden gehouden met een extra belasting in verband met de brandveiligheid. Dat had te maken met de zwaarte van brandweervoertuigen, die overal bij moeten kunnen komen in geval van een calamiteit. Daar is de constructie op berekend. We denken altijd mee met de klant, om te komen tot slimme constructies.”

Brede ambitie

De ambitie van AFAS is het realiseren van een stimulerende werkomgeving voor de medewerkers en een bijzonder visitekaartje voor klanten, relaties en bezoekers. Door de indrukwekkende theaterdome (een halve glazen bol) wordt het tevens een verrijking voor Leusden.

Verder praten?

Wilt u eens van gedachten wisselen over de oplossingen die VBI u kan bieden voor uw project of andere zaken waar u tegenaan loopt. Bel met Peter Musters.