Ga naar de inhoud

1800 tevreden medewerkers op de vloer

Recent is in Amsterdam een van de meest duurzame gebouwen gerealiseerd, genaamd The Edge. In het nieuwe kantoorpand zullen 1800 mensen een prettige werkomgeving ervaren. Dit gebouw heeft het BREEAM Outstanding certificaat van de Dutch Green Building Council ontvangen, wat een primeur is in de Benelux. Dat VBI aan de bouw een bijdrage leverde, is een logisch gevolg van inzet op het gebied van duurzaamheid volgens Eduard van der Meer, directeur van VBI.

Langs de A10 staat The Edge; het meest duurzame gebouw in de Benelux. PLP//Architecture Londen UK is de architect en OeverZaaijer architectuur en stedebouw deed de bouwkundige uitwerking van het project. De ontwikkelaar is OVG Real Estate en het werd gebouwd door G&S Bouw. Het kantoorgebouw is zijn tijd ver vooruit met betrekking tot kwaliteit, duurzaamheid en comfort voor de gebruiker.

Het moderne werken

Op de website die speciaal is opgericht voor dit bouwproject, staat omschreven dat het gebouw is ontworpen volgens de principes van ‘The New World of Work’. Grote vloeroppervlakten met voldoende open werkplekken zijn bedoeld om open en duidelijke communicatie tussen mensen te bevorderen. Het enorme atrium wordt omringd door vloeren die in een U-vorm rondom gelegen zijn en fungeren als balkons. Alle vloeroppervlakten zijn met elkaar verbonden waardoor het ontmoeten van mensen makkelijker wordt gemaakt. De gebruikte innovatieve technieken en het slimme ontwerp dragen bij aan een comfortabel en een prettig werkklimaat.

Prettige werkomgeving

Het binnenklimaat was een belangrijke pijler bij het ontwerpen en uitwerken van het gebouw. Ook daglicht en uitzicht, ofwel natuurlijke elementen, zijn nadrukkelijk meegenomen voor een complete comfortbeleving. ‘‘Aandacht voor een gezonde leef- en werkomgeving is een ontwikkeling die zich sterk zal doorzetten de komende jaren’’, vertelt Van der Meer. ‘‘Flexibiliteit, comfort en gezondheid vormen volgens VBI de sleutels voor een duurzaam gebouw. Functies als verlichting, verwarming, koeling, ventilatie en akoestiek zijn cruciaal voor comfort. En de vloer speelt een belangrijke rol als het gaat om het waarborgen van deze functies’’.

Logisch gevolg

Dat VBI de vloerelementen leverde, is niet vreemd volgens Van der Meer. ‘‘De keuze voor VBI is logisch doordat onze vloeroplossingen nagenoeg perfect aansluiten op BREEAM certificering. Wij richten ons al geruime tijd op prestaties op gebied van onder andere afval, transport, materialen en waterrecycling’’. VBI is al sinds 1998 ISO9001 gecertificeerd en was de eerste vloerenproducent die het ISO14001 certificaat ontving. ‘‘Onze vloerelementen bieden door hun grote vrije overspanning blijvende flexibiliteit en aanpasbaarheid als onderdeel van een goede draagstructuur. Hierdoor neemt de gebruikswaarde significant toe. Dit aspect van duurzaamheid, het duurzaam gebruik van een gebouw, is waar wij onze focus op hebben liggen’’.