Ga naar de inhoud

10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres te MartiniPlaza in Groningen werd het 10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen uitgereikt aan gedeputeerde Nienke Homan en National Coördinator Groningen Hans Alders. Het advies van VBI aan de heer Alders: kies voor flexibel, gezond en comfortabel.

Op donderdag 12 november 2015 kwamen directieleden, managers en senior professionals uit de bouw- en vastgoedsector Groningen. De zevende editie van het Duurzaam Gebouwd Congres vond hier plaats, met als thema ‘Samen bouwen aan duurzaam Groningen’. Tijdens het congres werd duidelijk dat een duurzame uitvraag, met een sterke economische inslag, de basis vormt voor een duurzaam Groningen. Namens VBI nam Thies van der Wal het woord om een van de maatregelen toe te lichten die het tienkoppige expertpanel presenteerden.

Kies voor flexibel, gezond en comfortabel

Een concrete maatregel die de overheid direct kan implementeren om grote stappen te zetten richting Duurzaam Groningen, is kiezen voor gezonde, comfortabele en demontabele nieuwbouw. Deze flexibele en toekomstbestendige gebouwen kunnen op een zeer snelle wijze worden gerealiseerd door middel van een industrieel bouwproces en geprefabriceerde bouwelementen.

Gebiedsgericht en flexibel

Werk hierbij gebiedsgericht, want we weten nu niet hoe mensen een gebouw over vijftig jaar gebruiken. Kijk daarom programmatisch naar het bredere gebied, waarin de gebouwde omgeving tot stand komt. Daarnaast is het zaak om flexibel te bouwen. Door het scheiden van drager en inbouw neemt de gebruikswaarde van een gebouw significant toe. Laat flexibiliteit blijvend zijn en aanpasbaar, zodat een gebouw over een langere periode duurzaam gebruikt kan worden.

Veiligheid

Ook moet veilig en aardbevingsbestendig worden gebouwd: met beperkte aanvullende maatregelen kunnen bestaande industriële bouwmethoden aardbevingsbestendig worden gemaakt. Bouw volgens de richtlijnen van ‘design for disassembly’ en investeer in circulaire economie. Hergebruik bouwmaterialen die vrij komen bij de sloop en zorg voor een gesloten materiaalbalans. Maak hierbij gebruik van lokale arbeid en werk met organisaties en bedrijven die materialen terugnemen.

Duurzame uitvraag

Ten slotte is het belangrijk om naar energie nul en een duurzame uitvraag te streven. Maak gebruik van thermische activering van gebouwen. Deze zeer duurzame en comfortabele oplossing is op gemakkelijke wijze te realiseren zonder dat de branche nieuwe dingen hoeft te leren of extra moet investeren. Bouw met de minst mogelijke milieulast en kijk goed naar certificering van bedrijven en naar gevalideerde milieuprofielen van producten. Gebruik vertrouwde en betaalbare/beschikbare bouwmaterialen waar geen tekort aan is.

Meer weten?

De maatregel die in dit nieuwsbericht staat beschreven, maakt onderdeel uit van een 10-punten actieprogramma. Het volledige actieprogramma kunt u hier downloaden.

 

Foto: Duurzaam Gebouwd / Robert Tjalondo