VBI en Hilti hebben de handen ineengeslagen. De partijen hebben samen een nieuwe hijsmethode ontwikkeld voor kanaalplaatvloeren bestemd voor de woningbouw. Dankzij de nieuwe oplossing, die bestaat uit het gebruik van kogelkopankers, kan tijd worden bespaard op de bouwplaats. Bovendien is de hijsmethode makkelijk in gebruik: bouwers zijn al gewend te werken met kogelkopsystemen voor wanden en balkons.
Normaliter werd voor het hijsen van kanaalplaatvloeren naast een hijsklem ook gebruik gemaakt van hijssleutels. “Het nadeel van hijssleutels is dat er voor deze methode gaten gemaakt moeten worden dwars door de kanaalplaat heen,” aldus Esmee Heebing, werkzaam op de R&D afdeling van VBI. “Nadat de plaat gelegd is moet de onderzijde van de plaat weer dichtgezet worden, een tijdrovende klus. Onze kanaalplaatvloeren dienen namelijk direct als plafond voor de onderliggende verdieping. Deze moeten dus netjes worden afgewerkt.”
Tijdwinst op de bouwplaats
De nieuwe hijsmethode brengt nog een voordeel met zich mee. “In woningbouwvloeren zijn veel sparingen en sleuven nodig voor alle leidingen, vooral ter hoogte van de badkamer. Echter, als er veel sleuven in de vloer zitten, moet het element tijdelijk versterkt worden wanneer je een hijsklem wilt gebruiken. Dat betekent dat sommige sleuven nog niet geheel aangebracht kunnen worden in de fabriek, maar pas op de bouwplaats afgewerkt kunnen worden. Ook in dit geval zorgt de nieuwe hijsmethode ervoor dat er tijd bespaard wordt op de bouw.”
De kogelkopankers zijn speciaal door Hilti voor VBI ontwikkeld. “Het is de eerste keer dat we een dergelijke oplossing voor een fabrikant ontwikkelen,” aldus Frans van der Heijden van Hilti. “We hebben een standaard product aangepast, zodat deze voldoet aan de specifieke behoefte van de klant.” De kogelkopankers zijn zo ontwikkeld dat ze eenvoudig in de productielijn van VBI te monteren zijn.
Sneller en veiliger
VBI heeft samen met Hilti een reeks testen en een pilotproject gedaan om de nieuwe methode te beproeven. “We hebben ze onder meer toegepast bij een woningbouwproject in Arnhem. Het gebruik van de kogelkopankers leverde hier echt een meerwaarde op. Omdat het montageteam al gewend was om met kogelkopankers te werken voor wanden en balkons hoefde er nauwelijks extra instructie gegeven te worden,” aldus Heebing. De bouwer was dan ook positief, net als Hilti. “Naast de voorziene voordelen, levert het gebruik van de kogelkopankers nog meer winst op,” vertelt Van der Heijden. “Zo hoorden we van de kraanmachinist dat het hijsen met de kogelkopankers ook veiliger is, omdat deze niet meer ergens achter kan blijven haken. Bij de traditionele methode met hijssleutels gebeurt dit blijkbaar nog wel eens. Dat is natuurlijk hele mooie feedback en een mooi extra voordeel voor de nieuwe hijsmethode.”