Sneller, efficiënter en veiliger: dat zijn de voordelen van de nieuwe hijsmethode van VBI voor grondgebonden woningen. Hierbij gebeurt het hijsen door middel van kogelkopankers. VBI ontwikkelde deze oplossing samen met Hilti, producent van gereedschappen. Aboma zorgde voor de certificering. “Hiermee is voor gebruikers duidelijk dat de kogelkopankers niet alleen goed toepasbaar zijn, maar ook voldoende sterk en veilig” aldus Erik van de Langenberg, coördinator Materieel van Aboma.
Aboma is een bekende organisatie binnen de bouwwereld. “Wanneer wij een product hebben gecertificeerd, is dit over het algemeen het teken voor de bouwwereld dat het goed zit,” aldus Van de Langenberg. “Aboma heeft gekeken of de hijsmethode voldoet aan de machinerichtlijn, en meer specifiek aan de regels die gelden voor hijsmiddelen,” vertelt Van de Langenberg over het certificeringsproces. Wij hebben gecontroleerd of alle informatie aanwezig was in het technisch dossier en of deze voldeed aan de richtlijn. Daarnaast hebben we een extra belastingproef gedaan, en destructief getest. Daarbij kijk je bij welke belasting er schade optreedt. De kogelkopankers deden het hier beter dan voorzien en voorgeschreven. We hadden er daarom absoluut geen moeite mee om voor deze oplossing een certificaat af te geven.”
Aanbevolen door afdeling veiligheidsadvies
Aboma is zo te spreken over de oplossing, dat ze het gebruik van de nieuwe hijsmethode gaan aanbevelen. “Bij Aboma hebben we naast de technische afdeling ook een afdeling voor veiligheidsadvies. Zij gaan het gebruik van deze nieuwe hijsmethode zeker aanbevelen. Het werken met de kogelkopankers is een kwestie van de plaat aanpikken: veel minder omslachtig en risicovol dan andere hijsmethodes.”
Hijsen met vloerenklem en hijssleutels
Andere hijsmethodes zijn bijvoorbeeld de hijsklem en hijssleutels. Hijssleutels worden voornamelijk ingezet wanneer de plaat smaller is dan 1.20 m en deze niet gehesen kan worden met de vloerenklem. “Door deze ‘pasplaten’ te voorzien van sleufsparingen waarin hijssleutels worden aangebracht kunnen paselementen toch op een economische en veilige manier worden gemonteerd,” aldus Frans van der Heijden van Hilti.
Van der Heijden: “Het nadeel van hijssleutels is dat hiervoor gaten moeten worden gemaakt door de vloeren heen. Deze gaten moeten naderhand weer worden dichtgezet.” Ronald Klein-Holte van VBI: “Onze kanaalplaten dienen direct als plafond voor de verdieping eronder. Daarom moeten de gaten netjes worden afgewerkt. Dat vergt kostbare tijd op de bouwplaats.” Het wisselen tussen hijsmethodes en het achteraf dichtzetten van een sparing zijn verstoringen binnen een industrieel bouwproces. “Vanuit de markt rees daarom de vraag naar een alternatieve hijsmethode waarmee veilig, makkelijk en tijdbesparend gehesen kan worden. Die hebben we nu dus gevonden in de toepassing van kogelkopankers.”
Na een succesvolle opschalingsfase voor projecten in Noord-Nederland, zijn de kogelkopankers inmiddels te bestellen voor woningbouwprojecten in heel Nederland.